Na tajné služby bude dohlížet nová komise, dozví se vše

UDÁLOSTI: Poslanci chtějí přísněji kontrolovat práci tajných služeb (zdroj: ČT24)

Na práci tajných služeb bude dohlížet nová komise, jejíž členové budou moci nahlížet i do aktuálních spisů. Dosavadní poslanecká komise, která dohlíží na činnost BIS a Vojenského zpravodajství, se totiž aktuálními případy zabývat nemůže. Poslanci ale naopak nově začnou dohlížet i na třetí zpravodajskou službu, Úřad pro zahraniční styky a informace. Mělo by to pomoci především k lepší koordinaci.

Vláda začala připravovat změnu způsobu dohledu na zpravodajské služby, když vyšlo najevo, že se poslanci nedozvědí nic o případu únosu pěti Čechů v Libanonu včetně pracovníka Vojenského zpravodajství. Novou komisi, kterou chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zřídit, již zpravodajci nebudou moci odmítnout.

„Vytváříme druhý stupeň (kontroly), který bude sestaven z lidí, kteří pracovali nebo pracují v justici. Měli by být politicky nezávislí,“ popsal předseda vlády. Návrh počítá s tím, že by komise byla pětičlenná a volená na pět let.

Novou komisi podporuje i opozice

Zřízení komise pro dohled na aktuální případy se zamlouvá i části opozice. Podle poslance KSČM Zdeňka Ondračky „je tento systém vytvořen  dobře“. „Pokud je komise, která má možnost kontrolovat tajné služby, tak aby nebyly zneužívány, bereme to jako vstřícný krok,“ dodal předseda klubu Úsvitu Marek Černoch.

Úplná shoda však ve sněmovně nepanuje. Podle Daniela Korte (TOP 09) ohrozí komise utajení práce zpravodajců. „Čím více lidí ví podrobně o činnosti tajných služeb, tím větší hrozí průsak informací,“ podotkl. Marek Benda (ODS) je potom přesvědčen, že hlavní problém tajných služeb spočívá v nedostatečné koordinaci.

Komise budou dohlížet i na ÚZSI

Tomu má podle premiéra napomoci častější scházení zástupců jednotlivých tajných služeb. Poslanecká i nová expertní komise by navíc nově měla začít kontrolovat nejen činnost BIS a Vojenského zpravodajství, ale i ÚZSI, na který zatím „dosáhne“ jen ministr vnitra. Právě o nedostatečné koordinaci ÚZSI a vojenské rozvědky se hovořilo v libanonském případě, kdy údajně civilní rozvědka měla o chystaném únosu informace.

Tajné služby před časem získaly nové pravomoce. Zpravodajci mají přístup k informacím o klientech bank nebo k údajům o konkrétních majitelích telefonních čísel.

Vydáno pod