Mynář se ptal prezidenta, jestli si má sbalit věci. Zeman ho neodvolal

Vratislav Mynář v Interview ČT (zdroj: ČT24)

Hradní kancléř Vratislav Mynář odmítl informace Lidových novin, že kvůli své prověrce brzy skončí v pozici vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. „Vím, že tento krok nenastane,“ řekl  v pořadu Interview ČT Vratislav Mynář s tím, že jej o tom ubezpečil sám Miloš Zeman. S prezidentem se redaktorů deníku zeptají, zda se za publikování článku hodlají omluvit.

Lidové noviny tento týden s odvoláním na tři na sobě nezávislé zdroje napsaly, že éra vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře se chýlí ke konci. Ten to však popřel. „Jsem v každodenním styku s panem prezidentem, který mě jako jediný může odvolat. Velmi si vážím jeho přátelství a důvěry, kterou ke mně má. Vím, že tento krok nenastane,“ ubezpečil kancléř.

Mynář se Miloše Zemana explicitně zeptal, zda si má „sbalit věci v kanceláři.“ Shodli se prý na tom, že se po skončení návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který na konci března navšíví Českou republiku, zeptají redaktorů z Lidových novin, zda se hodlají za své výroky omluvit.

Mynář: Prověrku mám a ta stačí

Podle Lidových novin Miloš Zeman vážně uvažuje o další kandidatuře na prezidentskou funkci a údajně se chce vyvarovat přítomnosti lidí, kteří by mu v očích voličů mohli snižovat reputaci. A takovou osobou by z důvodu nedostatečné bezpečnostní prověrky mohl být právě kancléř Mynář.

„Já mám bezpečnostní prověrku na stupeň vyhrazené,“ vysvětlil s tím, že na jeho pozici je takový stupeň utajení dostatečný. „Toto bezpečnostní oprávnění já vlastním,“ zdůraznil znovu. Fakt, že nedisponuje přísněji utajovanými informacemi, mu prý v práci nebrání. 

Celá peripetie s Mynářovou prověrkou trvá již tři roky. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) pravomocně rozhodl, že Mynář prověrku na nejvyšší stupeň nedostane. Kancléř proto podal žalobu k městskému soudu, do 5. května má dodat další materiály a dokumenty. „Termíny u NBÚ ani u soudu nejsem schopen ovlivnit,“ hájil se Mynář. „V žádném případě nehraji o čas, chci, aby se v tom udělalo jasno,“ dušoval se.

Miloš Zeman nehodlá Mynáře odvolat ani při případném neúspěchu žaloby u městského soudu, chce vyčkat všech opravných prostředků. Kancléř by tak mohl podat i kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.