Mynář nedostal prověrku i kvůli zamlčení 30 let staré nehody v opilosti

Neudělení prověrky pro prezidentova kancléře Vratislava Mynáře má podle informací ČT tři důvody: neinformování o automobilové nehodě, při níž měl být Mynář pod vlivem alkoholu, nevyjasněné vlastnictví pozemků, na nichž bydlel a podnikal, a držení anonymních firemních akcií. Mynář nyní podal proti neudělení prověrky na stupeň „přísně tajné“ rozklad k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) .

Jedním z důvodů, proč prezident Mynáře dosud neodvolal, je prý vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS), která dala k udělení prověrky Mynářovi kladné stanovisko. Mynář avizoval už koncem září, že se proti neudělení prověrky bude bránit. Prezident Zeman prohlásil, že Mynáře odvolá až v případě, že by s odvoláním neuspěl – vedle rozkladu se ale kancléř může bránit i kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Případ se tak může táhnout ještě měsíce i roky.

V rozhovoru pro ČT Mynář odmítl, že by rozhodnutí NBÚ obsahovalo porušení zákona. „Podle mého názoru je to špatná právní klasifikace těch záležitostí, které jsou tam obsaženy. Jinak bych to laicky nazval, že se v řadě případů jedná o nedorozumění, protože já jsem se snažil být co nejvstřícnější. Nicméně vzpomenout si na každý detail ze své 25leté jak soukromé, tak podnikatelské historie nemůžu zaručit.“

Mynář byl odsouzen za nehodu v opilosti

Kancléř o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později. Mynář prý během té doby dodával potřebné materiály. Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou oficiálně známy, nicméně reportér ČT Jiří Hynek jmenuje hned tři a všechny se prý týkají Mynářovy minulosti: „Jednak jsou to údajně nevyjasněné pozemkové úpravy a vlastnictví pozemků v místě, kde Mynář bydlel a podnikal. Dalším důvodem je držení anonymních akcií v jedné z firem. NBÚ také kancléři vytýká, že ho neinformoval o své nehodě pod vlivem alkoholu, za kterou měl být odsouzený. K této nehodě mělo dojít zhruba před 30 lety.“ 

Ta věc je stará téměř 30 let, stalo se to tak, že jsem v 19 letech u nás na hodech vypil pár piv a vozidlem mých rodičů jsem naboural obecní rozhlas. Byla to samozřejmě klukovina.
Vratislav Mynář

Mynář řízení pod vlivem alkoholu v rozhovoru po ČT potvrdil: „Ta věc je stará téměř 30 let, stalo se to tak, že jsem v 19 letech u nás na hodech vypil pár piv – vozidlem mých rodičů Škodou 100 jsem naboural obecní rozhlas. Byla to samozřejmě klukovina. Ale vzhledem k tomu, že to bylo téměř před 30 lety, tak jsem nepředpokládal, že to musím dokládat. Zákon o utajovaných informacích říká, že dokládám veškeré záležitosti ze soukromého i podnikatelského života v historii 20 let.“ Upřesnil, že za nehodu dostal podmíněný trest na několik měsíců.

O rozkladu teď bude rozhodovat ředitel Národního bezpečnostního úřadu. Podle zákona na to má tři měsíce. Pokud rozkladu vyhoví, začne nové bezpečnostní řízení. V případě, že by Mynář s rozkladem neuspěl, může ještě podat žalobu k Městskému soudu v Praze nebo následně kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Kancléřův advokát Lukáš Trojan je ale přesvědčen, že uspěje již rozklad. Argumenty NBÚ považuje za slabé. „Veškeré argumenty se vztahují k období, které je historicky poměrně vzdálené. Rozhodně je datováno před vstupem pana kancléře do veřejného života,“ poukázal.

Kasační stížnost ke správnímu soudu sice už nemá odkladný účinek, prezident ale naznačil, že s případným odvoláním vyčká až na verdikt NSS. „Dokud nevyčerpám veškeré možné prostředky dané zákonem, tak zůstávám dále kancléřem," shrnul Vratislav Mynář. Podle médií by rozhodování soudu mohlo trvat poměrně dlouho, Mynář by tak ve své funkci mohl zůstat až do konce nynějšího Zemanova volebního období.

Mynář by měl místo na Hradě i bez prověrky

Ztráta funkce kancléře ovšem nemusí znamenat odchod z prezidentských služeb. „Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo,“ odpověděl Zeman v rozhovoru Parlamentním listům na dotaz, zda by Mynářovi případně nabídl jinou pozici.

Neodvolání Mynáře však kritizovala řada politiků, včetně ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten se pozastavil nad tím, že je Zeman razantní při odvolávání šéfů ochranky a Hradní stráže kvůli vyvěšení rudých trenek nad Hradem, ohledně kancléře stále jasno není.

Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová, která hradního kancléře opakovaně kritizovala kvůli chybějící prověrce nebo otálení se zveřejněním majetkového přiznání, zvažuje podnět k NBÚ. „Domnívám se, že na Hradě muselo a musí nutně docházet k porušování zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti,“ uvedla poslankyně s tím, že kancléř podle ní nemohl pracovat, aniž se seznamoval s utajovanými informacemi. 

  • Smyslem prověrky je ověřit bezpečnostní způsobilost osob, které budou vykonávat tzv. citlivou činnost. Toto pojmenování označuje práci s utajovanými informacemi, jejichž vyzrazení by mohlo ohrozit zájmy České republiky.
  • Vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti může získat jen svéprávná osoba starší 18 let, která je trestně i osobnostně způsobilá a spolehlivá.
  • Bezpečnostní prověrku uděluje Národní bezpečnostní úřad v různých variantách lišících se stupněm utajení dle rizika při případném vyzrazení informací.
  • Stupeň utajení „Vyhrazené“ – vyřízení prověrky do měsíce od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Důvěrné“ – vyřízení prověrky do 3 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Tajné“ – vyřízení prověrky do 9 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Přísně tajné“ – vyřízení prověrky do 12 měsíců od zahájení řízení.