Dálniční obchvaty Brna, Boleslavi, Chebu a Tábora budou bez poplatku

Dopravě ve městech i řidičům, kteří se chtějí ucpaným ulicím vyhnout, ulehčí zrušení poplatků za jízdu po některých dálničních úsecích, které slouží současně jako obchvaty. Jde o dálnice či budoucí dálnice – dnes rychlostní silnice – u Brna, Chebu, Mladé Boleslavi a Tábora.

Cestování kolem měst, jejichž obchvaty jsou součástí sítě dálnic a rychlostních silnic, staví řidiče před složitou volbu: buď se musí vydat do labyrintu městských ulic a připravit se i na možné zácpy, anebo zaplatit 1500 korun za dálniční známku a jezdit po obchvatu, i když jinak neujede po dálnicích ani kilometr. Ministerstvo dopravy ale nyní zpoplatnění úseků dálnic u některých měst ruší.

„Chtěli jsme vyjít vstříc řidičům, z jejichž kusu silnice se stala dálnice, a oni kdyby si nechtěli koupit dálniční známku, museli by úsek složitě objíždět,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok. „Předejdeme tím také tomu, aby se místní řidiči dálnici kvůli poplatku vyhýbali a jezdili skrze město po silnicích nižších tříd,“ dodal.

Ke čtyřem úsekům možná přibudou další

Zatím jde o úseky dálnic či rychlostních silnic u Brna (D1), Chebu (R6), Tábora (D3) a Mladé Boleslavi (R10). U Boleslavi se nebude kromě úseku, který z východu obchází centrum města, platit ani v úseku do Bezděčína, takže bude možné bez poplatku přejet mezi dvěma oddělenými větvemi silnice I/16.

Ministerstvo jedná o podobné úlevě i s některými dalšími radnicemi. Jako příklad uvedl Dan Ťok Kroměříž, kde dálnice nahradila někdejší silniční obchvat, na rozdíl od něj však musí řidiči na D1 platit.

  • D1 u Brna: 182. km, Kývalka – 210. km, Holubice
  • D3 u Tábora: 76. km, Čekanice – 79. km, Tábor
  • D6 (R6) u Chebu: 162. km, Jesenice – 169. km, Cheb, sever
  • D10 (R10) u Mladé Boleslavi: 39. km, Bezděčín – 46. km, Mladá Boleslav
Výjimky za zpoplatnění dálnic a rychlostních silnic
Zdroj: ČT24

Beze známky i na (bývalou) R35

Kromě vybraných úseků, které slouží jako obchvaty, nebudou povinné dálniční známky také na dvou současných úsecích rychlostních silnic. Z většiny nynějších rychlostních silnic se mají v příštím roce stát dálnice – takže z R6 u Chebu bude D6 a z R10 u Mladé Boleslavi D10.

Naopak na ni navazující úsek rychlostní silnice R35 od Ohrazenic po Horní Chrastavu spadne mezi silnice první třídy pro motorová vozidla. Totéž se podle ministerstva týká rychlostní silnice R63, která navazuje na severočeskou větev dálnice D8. Na obou rychlostních silnicích vyjmutých z dálniční sítě nebudou třeba dálniční známky.

Ostatní úseky rychlostních silnic, které v dřívějších návrzích figurovaly v nižších kategoriích (R4 či R7 u Prahy) se naopak nakonec stanou dálnicemi, zůstanou tedy i plně zpoplatněné, platit se nově bude i za nedávno otevřený krátký úsek R6, resp. D6, u Bošova.