Pošta převádí malé pobočky na partnery. V některých obcích se to nedaří

Česká pošta rozšiřuje počet poboček provozovaných obcemi nebo podnikateli. Do konce roku chce převést na Pošty Partner šedesát filiálek. Jen v listopadu se otevřely čtyři nové partnerské provozovny v Olomouckém kraji. Ne všude se daří. V Moravskoslezském kraji narazilo vedení podniku na nesouhlas nově oslovených obcí a někde těžko hledá i soukromníky.

Česká pošta už převedla na partnery asi padesát sedm poboček, z toho třicet převzaly obce, další fungují například při obchodech. V Moravskoslezském kraji zatím uspěla v pěti vesnicích, z toho tři pošty provozují obce. Například ve Skotnici na Novojičínsku jsou poštovní služby v malém obchodě s potravinami. „Do konce února byla pošta uzavřená, takže lidé si teprve zvykají,“ uvedla provozovatelka Marcela Malátková.

„S potenciálními partnery v dalších obcích intenzivně jednáme. Postupujeme od menších obcí k větším. V plánu máme převést do roku 2025 partnerům dvě třetiny našich poboček – to je dva a půl tisíce. Zůstala by nám páteřní síť sedmi set úřadů,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta přidává motivační odměny

Státní podnik platí partnerům paušální poplatek, peníze za počet provedených transakcí, poskytuje vybavení, tiskopisy. Podle Vitíka jsou podmínky oproti minulosti výhodnější. Nově  pošta zavedla motivační odměny za hodiny a služby navíc. Některé obce ale nabídku odmítají.

Například vedení Fulneku na sebe odmítlo vzít provoz pošty v městské části Lukavec. „Město by na to doplácelo z rozpočtu. Jsme navíc přesvědčeni, že tyto služby, které jsou pro občany nutností, by měla i nadále zabezpečovat Česká pošta,“ uvedla starostka Fulneku Radka Krištofová z ČSSD.

Nabídku odmítl Fulnek i Bohumín

Pošta v Lukavci patří k těm ztrátovým. Denně tam přijde kolem deseti zákazníků. Zrušit ji státní podnik nemůže. Podle nařízení vlády z letošního července musí zachovat stávající počet tři tisíce dvě stě provozoven.  Úspěšněji se vyvíjí jednání podniku se soukromým zájemcem, který by mohl poštu v Lukavci provozovat při prodejně potravin.

Pošta už jedná o převodech i ve větších městech. Například Bohumínu nabídla pobočku v městské části Starý Bohumín,  do budoucna chce převést partnerům i filiálky v Záblatí, Pudlově a Skřečoni. Radnice to odmítla.

  • Česká pošta chce do roku 2025 převést na obce nebo podnikatele dvě třetiny poboček – z 3200 si chce ponechat 700.
  • Do konce roku chce dokončit převod 60 malých poboček, s dalšími obcemi a městy vyjednává. První partnerská pošta vznikla v roce 2009 v Božím Daru.
  • Podle vládního nařízení nesmí pošta pobočky, které se jí nepodaří převést na partnery, zrušit.

„Máme velký zájem zachovat poštu ve Starém Bohumíně, ale nemáme tam žádnou pobočku městského úřadu, ke které bychom tuto službu přidružili,“ uvedla mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová. Město oslovilo i šest podnikatelů, nikdo ale neměl zájem.

V Moravskoslezském kraji zatím fungují Pošty Partner kromě Skotnice také obcích Rybí, Vražné, Jakubčovice nad Odrou a v Bernatice nad Odrou. V Olomouckém kraji jsou obce vstřícnější. Jen se v listopadu otevřely čtyři partnerské pošty – v Křenovicích u Kojetína, v Polomi na Přerovsku, Písařově na Šumpersku a Horní Loděnici u Šternberka.

Některé obce s převzetím pošty neváhaly

Starosta Horní Loděnice uvedl, že neměl zájem přenechat poštovní služby soukromníkovi. „Chtěli jsme zachovat dosavadní služby a ještě některé rozšířit, například prodloužit otvírací dobu. U soukromníka bychom neměli jistotu, že bude kvalita služeb zachována,“ řekl starosta Gustav Repaň. Pošta sídlí na obecním úřadu a stará se o ni bývalá zaměstnankyně státní pošty.

Pošta v Krsech už zase funguje
Zdroj: ČT24

Například v Bedřichově na Liberecku úspěšně funguje Pošta Partner rok. Provozuje ji podnikatel Jaroslav Růta, který si zároveň otevřel malý obchod. Zaměstnává dvě bývalé pošťačky. Přijímají a vydávají zásilky, prodávají ceniny, přijímají reklamace, provádějí peněžní operace.

Rozvoz balíků zůstává na České poště

Česká pošta má jednu z nejhustších poštovních sítí v Evropě. Nejméně třetina poboček je však ztrátových. Aby snížila náklady a zachovala i malé filiálky, začala je od roku 2009 převádět na partnery. Inspirovala se v Rakousku, kde podíl smluvních partnerů přesahuje sedmdesát procent.

Mluvčí pošty Matyáš Vitík zdůrazňuje, že Pošty Partner jsou podle telekomunikační vyhlášky plnohodnotné provozovny, které poskytují základní služby. „Například rozvoz balíků ale stále zajišťuje Česká pošta. Od počátku příštího roku chceme zavést také dobíjení kreditů a prodej losů,“ uvedl Vitík.