Svoboda výměnou za sto milionů. Soud určil Zadehovi obří kauci

Sto milionů korun. Za takto vysokou kauci by mohl být Shahrami Abdullah Zadeh propuštěn z vazby na svobodu. Íránec s českým občanstvím je podezřelý z daňových úniků při dovozu pohonných látek, při nichž podle policie vznikla škoda 2,5 miliardy korun. Policie Zadeha zadržela před 19 měsíci v Praze.

„Výše kauce je stanovena. Co bude dál, to zatím nevím. O věci se musím poradit s klientem,“ řekl po jednání soudu jeden ze Zadehových advokátů Pavel Čapčuch. Cizinec jich má prý deset.

Zadeh se úterního jednání u Krajského soudu v Brně účastnil, přivedla ho vězeňská eskorta. Projednávání jeho návrhu, včetně vynesení rozhodnutí, se uskutečnilo bez účasti veřejnosti a trvalo několik hodin.

Soud nejprve zamítl žádost Zadeha o propuštění z vazby. Nepřijal nabídku záruky důvěryhodných osob ani nabídku dohledu probačního úředníka. Místo toho stanovil stomilionovou kauci. Ta musí být podle mluvčí krajského soudu Simony Tesařové složena na účet soudu do deseti dní.

Miliony měl, ale ne v penězích

Na objasňování Zadehovy kauzy pracují specialisté z policejního útvaru pro boj s korupcí a finanční kriminalitou. Muž je podezřelý z toho, že byl organizátorem podvodů s pohonnými látkami, které do Česka přivážel ze Slovinska a Německa. Stát tak měl na dani připravit o 2,5 miliardy korun.

Na dnešek prý Zadeh připravil pro krajský soud záruku za své propuštění ve výši 110 milionů korun. Šlo ale částečně o peníze a částečně o další majetek. Krajský soud naopak trvá na čistě finanční kauci.