Nečinnost policie na demonstraci s šibenicemi byla v pořádku

Policisté nechybovali, když nezasáhli proti demonstrantům s šibenicemi na červencovém protestu proti migraci v Praze. Takový je závěr prověrky oddělení vnitřní kontroly krajské policie. Policejní prezidium postup kontrolorů dozorovalo a s výsledkem souhlasí. To, že policisté šibenicím na demonstraci přihlíželi a nijak nereagovali, kritizoval po akci ministr vnitra Milan Chovanec i šéf policie Tomáš Tuhý. Ministr se tak s výsledkem prověrky neztotožňuje a bude hledat další právní cesty.

„V rámci prověřování jsme neshledali pochybení na místě události,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Oddělení vnitřní kontroly prezidia s výsledkem kolegů z kraje souhlasí. „Policisté neporušili žádný zákon ani interní akt řízení,“ dodala mluvčí prezidia Jana Macalíková. Kvůli demonstraci se ale podle ní chystají návrhy na legislativní změny.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pak na Twitteru uvedl, že kontrolní závěr pražské policie „legitimizuje šibenice na demonstracích“ a on se s tím nehodlá smířit. „Vyzval jsem policejního prezidenta, aby kontrolní závěry pražské policie prověřil. Zároveň hledám další právní cesty,“ uvedl ministr vnitra na sociální síti.

Chovancovi experti nárok na zásah shledali

V jednom z červencových pořadů Otázky Václava Moravce ministr Chovanec odkázal na expertizu svého resortu, podle které měla policie nárok na zásah proti demonstrantům třímajícím během demonstrace v rukou šibenice. „Měla možnost ty, kteří nesli šibenice, legitimovat, z davu vyvést a zakročit proti nim. Dokonce si myslíme, že byla i možnost, aby magistrátní úředník, který je součástí každé nahlášené demonstrace, celý pochod rozpustil,“ prohlásil tehdy ministr.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, nesli makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Policisté nezasáhli proti demonstrantům, ale proti aktivistům, kteří chtěli pochod odpůrců imigrantů k Úřadu vlády zablokovat tím, že si sedli na chodník.

O víkendu čeká centrum Prahy opět mumraj demonstrací. Plánují je odpůrci i podporovatelé uprchlíků. Oba tábory se chystají uspořádat svá shromáždění na Václavském náměstí. Pražský magistrát eviduje čtyři akce - dvě na podporu přijetí migrantů, dvě proti nim. Demonstrace omezí dopravu ve středu města. Na pořádek a bezpečnost bude dohlížet policie.