Společné česko-polské jednání: Propojení plynovodů i dostavba R11

Praha – Ministři české a polské vlády se sešli ke třetímu společnému zasedání. Mezi hlavní témata patřila spolupráce obou zemí v oblasti energetiky, dopravní infrastruktury nebo životního prostředí. V rámci jednání byly také podepsány dvě dohody: o spolupráci na hraničních vodách a v oblasti plynárenství. Na společném brífinku si pak český premiér i polská premiérka pochvalovali vzájemné vztahy jako vysoce nadstandardní.

V oblasti dopravy je podle premiéra Bohuslava Sobotky pro Česko klíčové dokončení dálničního spojení mezi Hradcem Králové a Vratislaví (propojení silnic R11 a S3). „Rádi bychom ho připravili tak, aby ho bylo možné financovat z fondu CEF,“ uvedl na brífinku premiér. Společnou žádost by chtěly obě země předložit v roce 2016. „Naši ministři dopravy teď mají jasný mandát, aby urychlili výstavbu – naším cílem bude urychlit výstavbu D11 a R11 a chceme také předsunout výstavbu úseku z Trutnova ke státní hranici,“ dodal Sobotka. Vedle tohoto propojení se dnes debatovalo také o modernizaci železnice mezi Ostravou a Katovicemi. 

Polská premiérka Ewa Kopaczová zase zmiňovala lodní dopravu: „Jedná se o spojení ČR s našimi přístavy na pobřeží, ve Štětíně a Svinoústí (Świnoujście). Toto je důležité zejména s ohledem na to, že bude Polsko spouštět ještě tento rok ve Svinoústí terminál.“  

"V oblasti energetiky podporujeme propojení našich plynárenských soustav prostřednictvím projektu Stork II," uvedl Sobotka. Polská premiérka Ewa Kopaczová pak dodala, že spolu hovořili také o energetické unii a nutnosti solidarity mezi evropskými zeměmi v případě plynové krize. Právě propojení plynovodů přispěje podle Kopaczové k větší energetické bezpečnosti.

Ohledně kvality potravin se obě strany dohodly na úzké spolupráci kontrolních orgánů - ty mají do budoucna lépe komunikovat a vyměňovat si informace o vadných potravinách. "Dohodli jsme se dnes na tom, že by naše dozorové a kontrolní orgány měly být ve
velmi těsném kontaktu, měly by spolu komunikovat, měly by se upozorňovat na
jednotlivé případy, pokud dojde k záchytu - ať už na polské, nebo české straně -
potravin, které jsou nějakým způsobem vadné," řekl Sobotka. Poslední aféra se týká kuřecího masa z Polska, ve kterém se objevila salmonela. České úřady proto začaly minulý týden z obchodů stahovat asi deset tun masa.

Tématem dnešního jednání byla i špatná kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji a ve Slezsku na polské straně. „Paní premiérku jsem informoval o projektu, který je v ČR velmi úspěšný – tzv. kotlíkové dotace. Tyto projekty budou pokračovat, rádi bychom tam investovali zhruba devět miliard korun v rámci evropských prostředků, což by mělo vést k výměně cca 80 tisíc kotlů,“ prohlásil premiér. Tento projekt by prý mohl být inspirací i pro polskou stranu.  

Ministři životního prostředí obou zemí Richard Brabec a Maciej Grabowski rovněž podepsali dohodu o spolupráci v oblasti vodního hospodářství podél hranic. Podle české strany nová smlouva více zohledňuje ochranu vod před znečištěním, ochranu jakosti a množství vod a ochranu před povodněmi. Dohoda také zřizuje Česko-polskou komisi pro hraniční vody.

Nová vyhláška přispívá k zlepšení statistik krádeží kovů, sběrny nemohou platit v hotovosti
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

S polským kolegou se český ministr životního prostředí domluvil také na spolupráci v otázce výkupu kovů, který Polsko na rozdíl od Česka zatím nemá regulovaný. V Polsku prý tento výkup neprovázejí kriminální aktivity, kdyby ale Varšava zaznamenala zvýšený vývoz kovového šrotu do země, začala by podle dohod konat česká celní správa.

Tuzemské sběrny za šrot od března neplatí hotově. Jenže majitelé sběren ze severní Moravy si stěžují, že teď jezdí lidé se šrotem za hranice. Tam prý dostanou peníze na ruku tak, jak byli zvyklí. České sběrny pak hlásí propad o 60, ale i o 80 procent. Stát navíc pro sběrny chystá další regulaci: ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby sběrny dostávaly licenci jen na dobu určitou, měly kamerový systém a upravily provozní dobu.

Dnešní setkání bylo třetí mezivládní konzultací od roku 2011 – to podle Sobotky ukazuje na mimořádné vztahy mezi Českem a Polskem. „Jsou to vztahy sousedské, jsou to vztahy dvou zemí, které jsou si v řadě ohledů blízké. A jsou to vztahy dvou spojenců – v rámci NATO, ale i v rámci Evropské rady,“ prohlásil premiér Sobotka. „Toto setkání potvrzuje strategický charakter našich vztahů – jsme důležitými partnery nejen v rámci regionu, ale v celé Evropě,“ dodala polská premiérka.

Na Sobotkův kabinet čeká letos v květnu ještě společné jednání se slovenskou vládou na zámku ve Valticích. Společné mezivládní konzultace s izraelskou vládou pak mají pokračovat buď letos, nebo v příštím roce.