Na Ukrajinu zamířila humanitární pomoc z Česka

Zbiroh – Česká republika poslala na Ukrajinu další humanitární pomoc. Konvoj se zdravotnickým materiálem, spacími pytli nebo třeba střešní krytinou dorazí zítra večer do Kyjeva a pak jej tamní Červený kříž rozdělí mezi potřebné.

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí (ČSSD)

„Situace je taková, že je příměří, takže si myslím, že je možné toho využít. Konkrétně ve spolupráci s Českým červeným křížem i kyjevským. Náš Červený kříž v podstatě tuto zásilku připravil – jsou tam přikrývky, spací pytle, střešní krytina – to, co jsme zjistili, že je třeba. Ale taky záchranné balíčky – určené pro popáleniny nebo zraněné.“

Čtyři kamiony a další doprovodná vozidla povezou z Národní humanitární základny ve Zbirohu na Ukrajinu zdravotnický materiál, spací pytle, pokrývky a další potřeby pro obyvatele, kteří museli kvůli konfliktu opustit své domovy. V kamionech cestuje také střešní krytina na opravu zasažených domů. Materiální pomoc je součástí humanitárního úsilí Česka a navazuje na předchozí dodávky z loňského roku.

Za vysláním konvoje stojí ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ministerstva vnitra a Českým červeným křížem, Správou státních hmotných rezerv a Člověkem v tísni. Podle jeho ředitele Šimona Pánka se od počátku roku jedná už o druhý konvoj, před měsícem vypravili na Východ humanitární prostředky čeští podnikatelé a dárci spolu s neziskovými organizacemi, uvažuje se i o třetím.

Jak ale Pánek zároveň dodává, konvoje představují pouze doplněk pomoci; většina se totiž nakupuje přímo na místě: „Je to snadnější a rychlejší, protože zboží nemusí cestovat 1500 kilometrů, je to levnější, protože nepřekonáváme celní bariéry a k tomu všemu podporujeme obchod na místě.“

  • Konvoj doprovází 13 lidí - do Kyjeva má dorazit v úterý mezi 19:00 a 21:00, do Čech se po vyložení vrátí ve čtvrtek dopoledne, přiblížil velitel konvoje David Kareš. 

Současná pomoc nejspíše nebude poslední

„Česká vláda průběžně zjišťuje potřeby pomoci na Ukrajině a v příštích týdnech a měsících chceme připravit další pomoc a podporu na základě toho, co skutečně může občanům na Ukrajině nejvíce a efektivně pomoci,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka.

Český červený kříž teď v rámci humanitárního konvoje konkrétně dopraví 20 palet s téměř čtyřmi tunami zdravotnického materiálu a pomůcek určených k poskytování zdravotní péče raněným v bojích na Ukrajině. Mezi nimi i zařízení pro přípravu kožních štěpů k léčbě popálenin.

Od roku 2014 poskytla Česká republika na různé formy humanitární pomoci Ukrajině zhruba 100 milionů korun - na přímou materiální pomoc, na zdravotnickou péči či pobyty pro ukrajinské děti.

Zaorálek: Konflikt na Ukrajině by se mohl znovu vyostřit

Boje na Ukrajině si zatím vyžádaly přes pět tisíc obětí a ani teď, v době příměří, není na východě země klid. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka hrozí, že by boje u města Debalceve mohly rozdmýchat i rozsáhlejší konflikt.

Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24/ČTK/Němeček Pavel

Premiér Sobotka ocenil dohodnuté příměří, zároveň ale přiznal, že udržet ho není jednoduché. Důležitý podle něj bude mezinárodní tlak na Rusko, Ukrajinu i separatisty. Dodržování příměří, jak upozorňuje premiér, umožní právě poskytnutí humanitární a zdravotnické pomoci.