Filip: Proti radaru použijeme veškeré prostředky

Praha - V průběhu ratifikace smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy o umístění radaru v Brdech se chtějí komunisté obrátit na Ústavní soud a využít všech zákonných prostředků, aby výstavbě radaru zabránili. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) předseda KSČM Vojtěch Filip. Vláda podle něj zatajuje před veřejností i parlamentem důležité informace o průběhu jednání, a navíc jedná proti vůli občanů.

Komunisté chtějí do měsíce znovu navrhnout zákon o jednorázovém referendum o radaru, aby mohli čeští občané vyjádřit svůj názor. Když bude jasné, že se ke KSČM přidají i poslanci z jiných stran, které kritizují radar, komunisté podají návrh později. Koaliční strany a zejména ODS však nejsou referendu nakloněny, takže návrh pravděpodobně stejně jako v předchozích dvou případech neprojde.

Otazník stále visí nad postojem Strany zelených, jejich hlasy přitom mohou být během ratifikace klíčové. „Ještě není zralá situace pro to, abychom hlasovali. Hlavní podmínkou (pro ratifikaci) je jasná garance vlády Spojených států v mezistátní smlouvě mezi ČR a USA, že radar bude v budoucnosti začleněn do společné obrany NATO a bude také podléhat velení NATO,“ připomněl v OVM předseda zelených Martin Bursík. Pokud by tato záruka ze strany USA nebyla, ruku pro radar by nezvedl.

Pro koalici nyní budou klíčové výsledky dubnového summitu NATO v Bukurešti. Bursík očekává, že se k začlenění protiraketové obrany v Evropě pod NATO jeho nejvyšší představitelé jasně vyjádří. Největší pochybnosti ohledně radaru jsou podle Bursíka externího charakteru - nepříliš čitelný postoj Polska a nejistá politická vůle v americkém Kongresu takový projekt realizovat.