Politika v roce 2008: Julínkovné, Tlustý ve vířivce a oranžové tsunami

Praha - Rok 2008 sice nenaplnil obavy pesimistů z osmičkových roků, v české politice ale přinesl celkem zásadní zlom. Z módy vyšla modrá, zelená i černá, voliči naopak Česko oděli do oranžové a rudé. Vláda přitom do letošního roku vyrazila s reformním odhodláním a od 1. ledna zavedla poplatky ve zdravotnictví. Už v únoru se ale začaly ozývat hlasy, komu všemu by se mělo "julínkovné" odpustit.

Na reformním seznamu byly i další položky. Daně, důchodová reforma nebo vyrovnání s církvemi. Poslanci ale 83 miliard jako kompenzaci za zabavený majetek církví zablokovali a vládní koalice začala kulhat. I tak se kabinet Mirka Topolánka pustil do druhého pololetí s elánem. Své úspěchy představil v inzerátech a mimořádně přidal důchodcům. O pár dní později zemi oblétly fotky Vlastimila Tlustého ve vířivce a vše bylo jinak. Vinu za objednávky kompromitujících materiálů na koaliční kolegy vzal na sebe Jan Morava a rezignoval. „Podlehl jsem provokaci, kterou bez jakékoliv pochybnosti připravil kolega Vlastimil Tlustý a je na něm, jak on se vyrovná se svým svědomím,“ prohlásil odcházející poslanec.

Tlustého sice v ODS už skoro nikdo nechce, místní sdružení ho ale nevyloučilo a nikdo jiný to udělat nemůže. Poslanec je tak ve sněmovně dál veden jako člen koaličního tábora. Kauza také měsíc před volbami odhalila spory uvnitř ODS a podpořila nespokojenost lidí s vládními reformami. Rozhodnutí voličů pak nezměnil ani stín, který po smrti Václava Kočky mladšího ulpěl na lídrovi opozice Jiřím Paroubkovi. Devatenáctého října tak Marcela Augustová z volebního studia ČT oznamovala: „Když se teď podíváme na stejnou mapu ve vydání 2008, tak vidíte, že modrá barva z ní zmizela, ve všech krajích vyhrála ČSSD, dokonce i tam, kde si ODS věřila.“

Podobně dopadly i senátní volby, kde ODS obhájila jen tři křesla v pražských obvodech. Další pohromu pak vedení občanských demokratů připravili nespokojení hejtmani, z nichž se část zřekla poplatků ve zdravotnictví, aby si udržela alespoň menšinové zastoupení v řízení krajů. Oranžová vlna, která prošla zemí, pak málem smetla z křesla předsedy strany Mirka Topolánka. „Občanská demokratická strana potřebuje změnu a v tuto chvíli jako první místopředseda říkám ano, s plnou vážností a zodpovědností já jsem připraven se ucházet o přízeň delegátů kongresu,“ prohlásil pražský primátor Pavel Bém v Událostech, komentářích na konci října.   

Volební kongres ODS ale na velké revoluce neslyšel. Jediné jméno, které vyměnil, bylo právě to Bémovo. Mirek Topolánek zůstal předsedou a do funkcí místopředsedů zvolili delegáti známá jména. Jiří Paroubek a David Rath si pak konec roku ve sněmovně vysloveně užívali, průzkumy připisovali ČSSD až 44% podporu voličů, a proto Mirka Topolánka doslova ždímali. Sněmovna neschválila vyslání vojáků do zahraničních misí, a dokonce zcela zrušila poplatky ve zdravotnictví. Nedošlo ani na dohodu mezi vládou a opozicí o příměří v době českého předsednictví EU. Až tedy bude Mirek Topolánek 1. ledna na půl roku přebírat otěže Evropské unie, bude se pod ním premiérské křeslo hodně kývat.