Právnická fakulta v Plzni je v krizi

Plzeň - Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni hrozí vážné problémy. Někteří učitelé zvažují výpověď a studenti protest na začátku akademického roku. Důvodem největší krize od vzniku plzeňské fakulty je neschopnost obhájit čtyři ze šesti doktorandských programů. Děkan chce navíc odvolat vedoucí katedry trestního práva Helenu Válkovou. Pedagožka svou výpověď kvůli formálním nedostatkům odmítá uznat, o platnosti tedy bude rozhodovat soud.

Profesorka Válková byla odvolána během své dovolené - e-mailem. Podle ní není pochyb, že to je děkanova msta za to, že si dovolila kritizovat vedení fakulty. „Buď se jednou vrátím, protože určitě odejdu, pokud se vedení nezmění, anebo ty poměry tady vygradují tak, že budu ráda, že na této fakultě učit nebudu, “ říká odvolaná vedoucí.

Za profesorku se postavili i její kolegové z katedry. Podle nich byla Válková odvolána mimo jiné za to, že děkanovi zprostředkovávala požadavky, které měli na vedení ostatní členové.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Rektor univerzity Josef Průša doufá, že se podaří situaci na jedné z jeho fakult do začátku akademického roku vyřešit. I když uznává, že právníci mají problémy již delší dobu. „Není to jednoduchá záležitost, protože nazrávala již několik let.“

Kromě pochyb, proč k odvolání došlo, není ani zřejmé, zda je vůbec platné. Výpověď totiž podle Válkové nesplňuje některé formální náležitosti. Katedra by tedy mohla mít dva vedoucí. Jak nově jmenovaného, tak odvolanou profesorku. Odvolaná vedoucí si takové chyby vysvětluje neschopností fakulty věnovat se některým formálním záležitostem, které k řízení patří.