Nádraží v Ústí nad Orlicí bude na třetí pokus kulturní památkou

Ústí nad Orlicí – Budova nádraží v Ústí nad Orlicí bude opět kulturní památkou. K jejímu vyhlášení se chystá již potřetí ministerstvo kultury, řekl jeho mluvčí Jan Cieslar. O zařazení chátrající stavby mezi památky usiluje občanské sdružení Nádraží nedáme a také Pardubický kraj. Naopak město Ústí nad Orlicí podobně jako České dráhy, kterým budova patří, ji chtěly zbourat. Drahám se navíc stále nedaří najít nikoho, kdo by stál o budovu, která po rekonstrukci ústecké stanice nebude potřeba.

Ministerstvo kultury vyhovělo žádosti občanského sdružení již loni v květnu. České dráhy ale podaly tzv. rozklad proti zařazení ústeckého nádraží na seznam kulturních památek. Ministerstvo ovšem prohlásilo budovu památkou loni v září znovu. I tehdy dráhy rozhodnutí napadly.

„Ministr na doporučení rozkladové komise rozhodl o obnovení řízení. S kladným závěrem komise se musí ještě seznámit České dráhy, poté bude vydáno konečné rozhodnutí, zhruba v polovině dubna,“ uvedl Cieslar. Proti prohlášení kulturní památkou by se vlastník budovy mohl ještě bránit soudní cestou. Pokud z budovy skutečně bude památka, může být jeho případná rekonstrukce ještě dražší než dnes.

Vydáno pod