MF Dnes má důkazy, že ABL sledovala politiky ODS

Praha – V kauze sledování politiků ODS detektivní agenturou ABL se objevují nové důkazy. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) totiž získal fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty dosvědčující, že bývalá detektivní agentura ministra dopravy Víta Bárty před několika lety opravdu sledovala politiky ODS. O důkazy už projevila zájem policie. Deník přinesl první informace o případu loni v září. Bárta tehdy vše popřel a dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi, že jeho lidé občanské demokraty nesledovali. Kauzu nyní odmítl dále komentovat. Občanští demokraté považují zveřejněné informace za problém. Někteří představitelé strany už se nechali slyšet, že budou od Bárty požadovat vysvětlení. Pokud policie podezření potvrdí, měl by Bárta podle ČSSD zvážit svou rezignaci. Předseda Věcí veřejných Radek John uvedl, že se podle Bárty jedná o falza a s firmou Mafra se soudí. „Mně pan Bárta řekl, že to nebyla agentura ABL. Ať v té věci rozhodne soud,“ řekl John.

Média v září zveřejnila dokument o tom, jak pracovníci ABL začátkem roku 2006 sledovali tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou a další komunální politiky. Cílem sledování byla údajná diskreditace těchto politiků. Šorfová, která prý v té době čelila velkému tlaku části ODS, aby odešla z funkce, připustila, že zakázku na její sledování mohl ABL zadat některý z jejích kolegů.

Bárta tehdy odmítl, že by v minulosti přijal jakoukoli objednávku na kompromitaci politiků od pražské ODS, a dokumenty označil za podvrh. Reportéři MfD však během dalších tří měsíců získali 280 fotografií ze sledování politiků, 50 souborů uložených ve formátu PDF, 54 záznamů z videokamer, 25 psaných dokumentů a také e-maily firmy ABL. Na všech jsou údaje o sledování.

Bártova ABL opravdu sledovala politiky (zdroj: ČT24)

Vít Bárta:

„Trvám na svém rozhodnutí již se blíže nevyjadřovat k celé kauze Prahy 11 a budu čekat jak na výsledky soudního sporu, tak na výsledky šetření kompetentních orgánů policie… Jediné, co si odnáším z dalšího článku pana Kmenty, je fakt, že znevěrohodňuje původní dokument, na kterém v období těsně před volbami postavil rozsáhlá obvinění.“

„Sledování politiků samozřejmě problém je a rozhodně si myslím, že tyto informace nelze podceňovat,“ reagoval na článek ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) považuje potvrzení informací o sledování politiků za extrémně závažné. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se ukazuje, že Bárta o aktivitách ABL zřejmě lhal nejen veřejnosti a parlamentní opozici, ale i svým koaličním partnerům, a především premiérovi: „Pokud se tato podezření v rámci policejního šetření potvrdí, pak Bárta jako ministr ztrácí veškerou politickou důvěryhodnost a měl by zvážit svou rezignaci tak, jak je to v takových případech zcela běžné ve vyspělých demokratických zemích.“

Podle listu vedl sledování za ABL detektiv Pavel Pertlíček. O svých zjištěních psal z firemního e-mailu zprávy, které má redakce k dispozici. Bývalý policista v ABL prý pracoval od roku 2006 do roku 2008, případ však nechtěl komentovat. Jeho bývalá manželka MfD sdělila, že „sledoval pro pana Bártu spoustu lidí“. Vít Bárta a jeho bratr Matěj, který ABL teď vede, deníku řekli, že nic takového nedělali, ale rozhovor na toto téma odmítli.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24