Bývalý žalobce řídil opilý, čeká ho pětiměsíční podmínka

Olomouc - Bývalý olomoucký žalobce Aleš Zdráhala si za loňskou jízdu s alkoholem v krvi definitivně odpyká pětiměsíční trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Trest, který mu letos v lednu uložil přerovský okresní soud, dnes potvrdil v odvolacím řízení Krajský soud v Olomouci. Soud mu navíc potvrdil i zákaz dva a čtvrt roku řídit auto. Zdráhala, který ve své funkci měl na starosti mimo jiné právě prohřešky řidičů, kvůli kauze v září odešel ze státního zastupitelství.

Před jízdou jsem pil alkohol, přiznal u soudu bývalý žalobce. Na státním zastupitelství v Olomouci měl na starosti mimo jiné i prohřešky řidičů. Na alkohol za volantem sám před rokem doplatil. Zdráhalu policejní hlídka přistihla na konci června, když jel v Audi A4 směrem do centra Olomouce. Devětapadesátiletý řidič jel podle policie v místě, kde je povoleno 50 kilometrů v hodině, rychlostí o 15 kilometrů za hodinu vyšší.

Test na přítomnost alkoholu v dechu u něj tehdy prokázal 1,99 promile, následný odběr krve 1,4 promile. Jízdu pod vlivem takového množství alkoholu zákon klasifikuje jako trestný čin.„V dané věci, dle mého názoru, bylo rozhodnuto právem,“ reagoval na rozsudek státní zástupce Karel Studený.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Julie Xinopulosová, právní zástupkyně:

„Ten skutek, který je popsán, není trestným činem, tedy přečinem. Takže mám za to, že jsou splněny podmínky pro dovolání. Bohužel lhůta pro dovolací řízení je dlouhá, takže pan obžalovaný má před sebou dlouhou cestu, aby se domohl spravedlnosti.“

Bývalý žalobce přiznal, že vypil před jízdou až 2,5 deci slivovice. Tvrdil, že to bylo v rozrušení po manželské hádce. Hájil se však tím, že když bezprostředně poté usedl za volant, pod vlivem alkoholu ještě nebyl. Poukazoval také na to, že vezl auto jen pár stovek metrů svému kamarádovi. Již okresní soud však uvedl, že šlo o účelovou obhajobu. Alkohol musel požít ve větším množství již předešlého dne. Bývalému okresnímu státnímu zástupci hrozil původně až jeden rok vězení nebo peněžitý trest. Jízda pod vlivem alkoholu patří podle policejních statistik mezi nejčastější prohřešky českých řidičů