Vietnamci platí mafii výpalné za večerky

Praha – Většina vietnamských majitelů večerek a kosmetických salonů odvádí často až 40 procent ze zisku organizované skupině za takzvanou ochranu. Pokud neplatí, musí se potýkat se skupinou speciálně vycvičených vojáků. Říkají si Bo Doi a neštítí se používat únosů nebo výhrůžek smrtí. Vyplývá to z výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), uvedly dnešní Lidové noviny (LN).

„Je to jakási výkonná jednotka hlav vietnamské mafie, zaměřená na násilí. Jsou to ti, kteří chodí mezi běžné Vietnamce a výpalné vybírají,“ řekl deníku šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Pro policii je téměř nemožné tyto případy vyřešit, protože vietnamská komunita je velice uzavřená.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták o Bo Doi:

„Skutečně se jedná o lidi zpravidla s nějakým vojenským výcvikem, velmi dobře a přesně organizované.“

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Výpalné ovšem není problémem jen ve vietnamské komunitě, jiné gangy jej často vybírají i od českých podnikatelů. Vytipují si například majitele diskotéky nebo nočního klubu a nabídnou mu ochranu. Řada z nich přistoupí na pravidelné platby dobrovolně. „Ze začátku to vyhovuje oběma stranám. Majitelé podniků platí za ochranu, aby se do jejich blízkosti nedostala konkurence,“ sdělil Šlachta.

Výše poplatků se však postupně zvyšuje, často to končí tím, že majitel nemá žádné peníze a vyděrači jej donutí, aby se podniku vzdal. Převede pak firmu na lidi, které mu vnutí vymahači. Podnikatelé ale na policii mnohdy případ ohlásí, až když se ocitnou na dně a je jim vyhrožováno fyzickou likvidací. Aktuálně kriminalisté řeší pět takových případů.

Vydáno pod