Zeman navrhl na ombudsmana Křečka, Zářecký odmítl

Praha – Prezident Miloš Zeman včera navrhl sněmovně jako kandidáta na veřejného ochránce práv dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Původně avizoval, že nominuje i bývalého ministra a šéfa legislativní rady vlády Pavla Zářeckého, ten to ale z rodinných důvodů odmítl, informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

O obsazení funkce ombudsmana po Pavlu Varvařovském, který v prosinci rezignoval, rozhodne sněmovna v první polovině února. Vybrat má mezi adepty, které jí navrhnou Senát a prezident. Horní komora své dva kandidáty na ombudsmana vybere příští týden. Senátoři budou mít volbu zjednodušenou tím, že jim byli řádně navrženi pouze Křeček a bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Prezident i Senát mohou sněmovně navrhnout každý po dvou kandidátech.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.

Stanislav Křeček (75) je od 5. dubna zástupcem ombudsmana, v letech 1998–2013 působil jako poslanec za sociální demokracii; byl nepřetržitě členem ústavně právního výboru. Dlouhodobě se zajímá o právní postavení nájemníků, předsedal jejich celorepublikovému sdružení a v ČSSD působil jako odborný mluvčí pro resort bytové politiky. Členství ve straně přerušil právě kvůli angažmá na úřadu ombudsmana.

Pavel Zářecký (73) je členem vědecké rady Policejní akademie, přednášel na právnických fakultách v Plzni a v Praze, ve svém profesním životě se specializoval na správní právo. Jako ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády působil od dubna 2005 v kabinetu Jiřího Paroubka (ČSSD), a potom znovu v letech 2009–2010 v kabinetu Jana Fischera. V devadesátých letech působil jako náměstek na vnitru a i na ministerstvu spravedlnosti.