Slavného fyzika Lawrence Krausse potápí sexuální skandál

Jeden z nejznámějších propagátorů fyziky se musí vypořádat s nařčeními z nevhodného chování vůči ženám. Krauss již mimo jiné odstoupil z vedení vědecké organizace, která každoročně vydává zprávu o riziku jaderné války a posouvá ručičky „hodin posledního soudu“. Obvinění však vědec popírá.

Současná věda nemá moc slavnějších jmen, než je fyzik Lawrence Krauss. Autor mnoha knih a vědecká celebrita je známý jako popularizátor vědy a propagátor vědeckého skepticismu. Usiluje o oslabení vlivu pověr a náboženských dogmat. Pracuje v Arizonské státní univerzitě, ta jej však poslala 7. března na placenou dovolenou – kvůli údajným sexuálním skandálům, které jsou s jeho osobou spojené.

Kauzu spustil web BuzzFeed, který už několik měsíců informuje o řadě skandálů, do nichž je údajně Krauss namočený. Vše vyvrcholilo 22. února, kdy tento server přišel s rozsáhlým článkem o množství případů, kdy měl slavný fyzik projevovat nevhodné chování vůči ženám. Mělo mezi ním být jednak osahávání, ale také sexistické komentáře vůči ženám.

Lawrence M. Krauss
Zdroj: ČTK

Univerzita zareagovala tím, že v úterý 6. března zveřejnila prohlášení, ve kterém uvádí: „Ve snaze zabránit dalšímu narušení normálního provozu v době, kdy univerzita pokračuje ve shromažďování faktů o obviněních, byla Krausovi nařízena placená dovolená. Do doby, než bude vyšetřování dokončeno, má zakázaný vstup do prostorů kampusu.“ Toto vnitrouniverzitní vyšetřování zřejmě začalo ještě předtím, než článek vyšel.

Krauss je na univerzitě profesorem a vede tam současně projekt Origins, který má za úkol seznamovat veřejnost s poznatky o původu vesmíru, života a sociálních systémů. Jeho měsíční plat je podle veřejných zdrojů v přepočtu 441 000 korun. Krauss stejný den odstoupil z vedení vědecké organizace zodpovědné za známé „Hodiny posledního soudu“, která každoročně vydává zprávu o riziku jaderné války.

Problém pro vědce i pro hnutí

V rezignačním dopise, který Krauss odeslal, popřel veškerá obvinění vznesená proti němu. Dopis naznačuje, že Krauss musel odstoupit kvůli tlaku jeho kolegů z organizace. Později zveřejnil devítistránkovou reakci, ve které podrobně rozebírá většinu obvinění – a vyvrací je. Například uvádí, že ke všem případům, které Buzzfeed popsal, poslal novinářům důkazy, že se tyto situace vůbec nestaly.

Krauss uvedl, že web Buzzfeed proti němu vede půlroční kampaň založenou na vrstvení údajně nepravdivých nařčení, která on jedno po druhém vyvrací – novináři ale přicházejí stále s dalšími. Krauss si vykládá kauzu tak, že někteří lidé si mohli dezinterpretovat jeho chování.

„Jsem profesor. Mou prací je učit a vytvářet prostředí vhodné pro učení se. Jsem přirozeně neformální, a to i ve formálním prostředí. Často mi to pomohlo, protože to může přispět k vytvoření otevřené atmosféry a komunikace založené na vzájemném respektu. Nicméně můj typický způsob komunikace by se dal také dezinterpretovat jako nedostatek respektu. Jsem také drzý a otevřený, někdy nepříjemný, veřejně i soukromě. Je jasné, že existují chvíle, kdy má prohlášení, která mají vyvolat diskusi, způsobily, že se lidé cítili zastrašeni, nepohodlně nebo nebyli ochotní vyjádřit své obavy. Omlouvám se každému, koho jsem se takhle dotkl a doufám, že ti, kteří se mnou budou v budoucnosti komunikovat, se budou cítit dost svobodní, aby mi to řekli,“ vzkázal.

Aféra má na Krausse i další dopady. Ještě tento týden stáhla organizace fyziků American Physical Society své pozvání Kraussovi na dubnové setkání. V pondělí se zase významná skupina vědeckých skeptiků Center for Inquiry rozhodla ukončit své spojení s Kraussem – doposud byl čestným členem jejího představenstva.

Od uveřejnění celé kauzy se na socilních sítích objevila celá řada komentářů. Velké množství lidí, kteří se kolem něj pohybovali, v nich říká, že se to dalo čekat a že je spíš zvláštní, jak dlouho to trvalo, než byly tyto informace zveřejněné. Kompletní seznam přinesl web Medium

Kdo je Lawrence Krauss?

Lawrence M. Krauss zásadně přispěl k výzkumu temné hmoty a je dosud jediným držitelem ocenění všech tří nejuznávanějších světových fyzikálních společností. Časopisem Scientific American byl označen za jednoho ze společensky nejangažovanějších intelektuálů současnosti.

Je hvězdou filmu Unbelievers, ve kterém společně s ikonami Stephenem Hawkingem, Richardem Dawkinsem a Woody Allenem bojuje za prosazení kritického a racionálního myšlení ve společnosti. V neposlední řadě za svůj komentář k hudbě z kultovního Star Treku získal nominaci na cenu Grammy.

Byl také hostem pořadu Hyde Park Civilizace:

Lawrence M. Krauss (zdroj: ČT24)