Kmen, který se vyhýbá světu, opustil prales. Nutí jej k tomu těžaři

Lidé z kmene Mashco Piro vyšli z pralesa (zdroj: Sociální sítě/Survival International)

Z amazonského pralesa na jihovýchodě Peru v posledních týdnech stále častěji vycházejí domorodci z kmene Mashco Piro. Nutí je k tomu činnost dřevorubců, kteří se na tomto místě chystají těžit drahé a kvalitní cedrové a mahagonové dřevo.

Kmen Mashco Piro patří mezi ty nejizolovanější na Zemi, jeho členové zatím neměli téměř žádný kontakt s okolním světem. Cíleně se mu totiž vyhýbají.

Tito původní obyvatelé opouštějí bezpečí deštného pralesa, aby mimo něj hledali potravu a vzdálili se od rostoucí přítomnosti dřevorubců, uvedla místní skupina na ochranu práv původních obyvatel FENAMAD.

Organizace Survival International, která zveřejnila video, uvedla, že desítky lidí z kmene Mashco Piro se takhle přiblížily břehu řeky v oblasti Madre de Dios na jihovýchodě Peru poblíž hranic s Brazílií. I tentokrát se jako obvykle vyhnuli jakémukoliv kontaktu s lidmi, kteří nejsou příslušníky jejich kmene.

Uvnitř území obývaného lidmi z kmene Mashco Piro získalo několik dřevařských společností koncese na těžbu dřeva, nejbližší z nich jen několik kilometrů od místa, kde vzniklo video z úvodu článku. Jedna ze společností, Canales Tahuamanu, vybudovala podle Survival International v této oblasti více než dvě stě kilometrů silnic, po kterých vozí vytěžené dřevo.