Jen tři hodiny týdně. Čína zkrátila dobu povolenou na videohry

Čínské regulační orgány v pondělí v reakci na rostoucí obavy ze závislosti zkrátily dobu, kterou mohou děti mladší osmnácti let strávit on-line hrami. Budou si je moci zahrát jen jednu hodinu denně, a to pouze v pátek a o víkendu.

Pravidla, která zveřejnil Národní úřad pro tisk a publikace, podle tiskové agentury Nová Čína uvádějí, že uživatelé mladší osmnácti let budou moci navíc v tyto dny hrát hry pouze v přesně vymezeném čase, a to od 20 do 21 hodin.

Společnosti, které on-line hry provozují, nebudou moci poskytovat své služby nezletilým v jakékoli formě mimo tyto vyhrazené hodiny a současně budou muset zajistit systém, který bude ověřovat reálné identity hráčů – tedy aby se děti nepřipojovaly pod falešnými profily s vyšším věkem.

Čína hry kontroluje

Čína už podobná opatření zavedla v minulosti – omezovala celkovou dobu, po kterou mohli nezletilí přistupovat k on-line hrám, na tři hodiny o prázdninách nebo 1,5 hodiny o svátcích. Již dříve označil tento úřad on-line videohry za „drogy“.


Nová pravidla přišla v době, kdy se vláda pokouší kontrolovat čínské technologické giganty, jako jsou například společnosti Alibaba Group nebo Tencent Holdings.

Právě společnost Tencent patří ke světovým jedničkám ve videohrách a zejména v těch on-line – patří jí majoritní podíly v těch nejpopulárnějších, jako je například Fortnite nebo League of Legends.

Národní úřad pro tisk a publikace informoval agenturu Nová Čína, že bude provozovatele těchto her také intenzivněji kontrolovat, zejména to, jak hlídají časové limity a systémy proti on-line závislosti mládeže.

Podle britského deníku Guardian toto chování čínských úřadů znervózňuje investory a sráží čínské akcie obchodované doma i v zahraničí.