Elon Musk založil společnost věnovanou umělé inteligenci. Chce ji vést osobně

Americký miliardář Elon Musk spustil start-up xAI, který se má zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT či obdobným službám firem Microsoft a Google.

Majitel Twitteru několikrát prohlásil, že vývoj umělé inteligence by se měl pozastavit a že toto odvětví potřebuje regulaci. „Oznamuji založení xAI, abychom porozuměli realitě,“ napsal na Twitter.

Na webových stránkách start-upu dále informoval, že zájemci se mohou tento pátek seznámit s týmem společnosti prostřednictvím služby Twitter Spaces a položit jim otázky.

Start-up povede osobně sám Musk. Tým xAI tvoří Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, dále Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu, a Greg Yang, jenž působil v Microsoftu.

Souboj o dominanci na poli AI

Miliardář v dubnu prohlásil, že spustí službu TruthGPT, neboli umělou inteligenci pro hledání maximální pravdy, která bude konkurovat chatbotu Bard od Googlu a Bingu od Microsoftu a bude se snažit porozumět podstatě univerza.

Muskova nová společnost je oddělená od holdingu X, který vznikl tento rok a vlastní společnost Twitter. Podle webových stránek start-upu bude xAI úzce spolupracovat s Twitterem, Teslou a dalšími společnostmi.

Generativní umělá inteligence se dostala do popředí zájmu po spuštění chatbota ChatGPT společností OpenAI loni v listopadu. Služba odstartovala masové užívání AI v každodenních úkonech – od generování textu nebo počítačového kódu po marketing a další oblasti.