Zvon odbil rok od požáru Notre-Dame

Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame zazněl ve středu v osm hodin večer zvuk zvonu Emmanuel, který připomněl rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala kvůli šíření koronaviru, to byla jediná vzpomínková akce. Prezident Emmanuel Macron trvá  na tom, aby byla katedrála opravená do roku 2024.

Zvon ze 17. století se rozezněl ve stejný čas, kdy Francouzi dávají pravidelně z oken a balkónů potleskem najevo, jak si váží práce zdravotníků. Rozhoupat jej museli dva pověření pracovníci ručně. Elektřina totiž nyní není na staveništi k dispozici.

„Bude to znamení pospolitosti a houževnatosti tváří v tvář zkouškám,“ řekl před vzpomínkovou akcí listu Le Figaro ministr kultury Franck Riester. Politik, který se před časem zotavil z nemoci COVID-19, stál večer spolu s několika duchovními jako jeden z mála u paty jižní věže.

Pařížská katedrála začala hořet 15. dubna 2019 večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století. Požár byl zřejmě důsledkem elektrického zkratu nebo špatně uhašeného cigaretového nedopalku. Podle vyšetřovatelů chrám nikdo nezapálil úmyslně.

Miliardy na opravu

Požár ikonické památky vyvolal po celém světě vlnu solidarity. Podle správců největší veřejné sbírky se podařilo do konce března na opravu vybrat asi 375 milionů eur (10,1 miliardy korun). Z toho téměř 56 milionů eur (1,5 miliardy korun) má fond skutečně na účtu. Zbytek činí podle správců závazné přísliby.

Podle bývalého šéfa generálního štábu francouzské armády Jeana-Louise Georgelina, kterého francouzský prezident Emmanuel Macron před časem pověřil koordinací rekonstrukce chrámu, se na opravu sešlo na účtech různých sbírek již 188 milionů eur (přes pět miliard korun).

Různí dárci podle něj slíbili celkem 902 milionů eur (24,4 miliardy korun). Georgelin řekl, že nemá pochyb, že slíbené peníze ještě dorazí.

Katedrála Notre-Dame
Zdroj: ČT24/BBC/Wikipedia.org

Macron: Katedrála bude opravená do roku 2024

Prezident Macron trvá na tom, aby byla oprava katedrály hotová v roce 2024. Řekl to na videu, které zveřejnil u příležitosti výročí požáru. „Slíbil jsem, že opravíme Notre-Dame za pět let. A udělám vše pro to, abychom tuto lhůtu dodrželi,“ ujistil Macron v prohlášení.

Hned krátce po požáru Macron slíbil, že bude rekonstrukce hotová do pěti let. Už tehdy řada odborníků varovala před příliš rychlou rekonstrukcí a další pochybovali, zda je vůbec možné za pět let tak obrovský úkol splnit.

Rekonstrukční práce se kvůli šíření koronaviru v březnu zcela zastavily. Jakmile to bude možné, vrátí se ale podle prezidenta dělníci na stavbu.

Rekonstrukce pařížské katedrály je „symbolem nepoddajnosti“ francouzského lidu i jeho schopnosti obstát v časech těžkých zkoušek a postavit se znovu na nohy, řekl Macron. Poděkoval také znovu všem, kdo se podíleli na záchraně katedrály a kteří přispěli na její obnovu. 

Také generál Georgelin věří, že se navzdory zdržení kvůli pandemii dají práce do roku 2024 stihnout. „Naším cílem je připravit katedrálu na mši 16. dubna 2024,“ řekl agentuře Reuters. „Samozřejmě to ale neznamená, že v tu dobu bude už všechno hotové,“ dodal.

V chrámu se od požáru konaly jen dvě bohoslužby. První loni v červnu, druhá letos na Velký pátek.