Zpravodajka ČT nahlédla za oponu diktatury KLDR

Zpravodajka České televize Barbora Šámalová se jako jedna z mála zahraničních novinářů dostala do nitra KLDR. U příležitosti blížících se oslav 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce si mohla prohlédnout nově zbudovaný letištní terminál i „běžný život“ obyvatel Pchjongjangu. Vše pod dohledem místních úřadů.

Severokorejský režim si přísně hlídá, jaké informace se země dostanou. Novináře proto na každém kroku provázejí průvodci ovládající jejich rodný jazyk, kteří přísně střeží, co, jak a kde natočí a napíšou.

Redaktorka měla příležitost prohlédnout si zbrusu nový letištní terminál v Pchonjgangu. I přes roky trvající hladomor a chudobu v zemi na letišti nechybí luxusní restaurace a obchody nabízející západní zboží. Užije si ho ale jen hrstka movitějších Severokorejců.

S původním návrhem terminálu přitom nebyl severokorejský vůdce Kim Čong-un spokojen a západní média s odstupem času informovala, že projektant skončil na popravišti.

Pchjongjang potřebuje před oslavami vyzdobit

Na sobotní oslavy se připravují nejen vládní pohlaváři, ale i obyčejní obyvatelé Pchjongjangu. Zametají ulice a natírají omšelé domy. Květinovou výzdobu velkého svátku zastanou Kimčongílie, speciální odrůda pojmenovaná po někdejším vůdci Kim Čong-ilovi.

Komunistický režim využívá různých výročí k demonstraci moci, tentokrát avizoval vypuštění rakety dlouhého doletu se satelitem.