Žena otrávená novičokem zemřela. Jed byl zřejmě v injekční stříkačce

Ve Velké Británii zemřela žena, která se v Amesbury v jihozápadní Anglii otrávila nervově paralytickou látkou typu novičok. Oznámila to britská policie. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jak se ona a její partner dostali minulou neděli do styku s látkou, která byla použita při útoku na ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru před čtyřmi měsíci v nedalekém Salisbury.

Vyšetřovatelé dosud předpokládali, že 44letá žena a její 45letý partner přišli v Amesbury do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Britská média v minulých dnech uvedla, že jde o konzumenty drog. Otrávený muž zůstává v kritickém stavu. 

Vyšetřovatelé předpokládají, že se otrávili v uzavřeném prostoru, zřejmě objevenou lahvičkou nebo injekční stříkačkou se zbytky jedu. Stejná látka byla zřejmě použita v Salisbury před čtyřmi měsíci při útoku na bývalého ruského dvojího agenta, 67letého Sergeje Skripala a jeho 33letou dceru Juliji. Oba jen těsně unikli smrti a nyní přebývají na utajovaném místě.

Ministr Javid uklidňoval obyvatele

Města Amesbury a Salisbury navštívil v neděli britský ministr vnitra Sajid Javid, aby ujistil veřejnost, že tato místa zůstávají bezpečná a riziko ohrožení velmi nízké.

Sajid Javid
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Javid při návštěvě jihu Anglie uvedl, že obě zmíněná města zůstávají otevřená pro podnikání a vyzval další lidi k jejich návštěvě. Ani podle zdravotnické služby nepředstavuje zatím případ dvojí otravy „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost“. Toto stanovisko bude „průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích“, dodal nicméně její mluvčí.

Několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval, zůstává uzavřeno. Jde o dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, baptistické centrum s kostelem ve stejné obci a salisburský park královny Alžběty. Více než stovka policistů zde pokračuje v pátrání po malé lahvičce, o níž se předpokládá, že obsahovala novičok vyráběný za studené války v Sovětském svazu. 

Policie zatím nepotvrdila, že by šlo o vraždu. „V této fázi zatím není jasné, zda byl spáchán zločin. Zůstávají v kritickém stavu. Původně jsme se domnívali, že onemocněli po požití drog,“ shrnul poznatky vyšetřovatelů Paul Mills, zástupce policejního velitele v hrabství Wiltshire.

Policista s novičokem do kontaktu nepřišel

Britský policista, který se v sobotu podrobil preventivnímu vyšetření v jihoanglickém Salisbury, naopak novičoku vystaven nebyl. Oznámila to tamní okresní nemocnice. Policista se nechal vyšetřit v souvislosti právě s případem otráveného páru.

Podle mluvčí nemocnice byl test v případě policisty negativní. Policista byl převezen ke speciálnímu vyšetření v Salisbury, když předtím navštívil nemocnici ve zhruba 65 kilometrů vzdáleném Swindonu s žádostí o konzultaci v souvislosti s případem z nedalekého Amesbury.