Zemřela politička německých Zelených Vollmerová. Přispěla k rozvoji česko-německých vztahů

Zemřela bývalá místopředsedkyně německého Spolkového sněmu Antje Vollmerová. Dlouholeté političce strany Zelených bylo 79 let. Ve středu podlehla dlouhé nemoci, informovala agentura DPA s odvoláním na její rodinu. Vollmerová byla držitelkou ocenění za přínos k rozvoji česko-německých vztahů.

Vystudovaná teoložka Vollmerová byla mezi poslanci Zelených, kteří v roce 1983 poprvé získali křesla ve Spolkovém sněmu. V letech 1994 až 2005 byla místopředsedkyní dolní komory německého parlamentu.

Vollmerová se i po svém působení v parlamentu nadále účastnila veřejné debaty a dávala najevo své pacifistické přesvědčení. V dubnu 2022 podepsala otevřený dopis vyzývající kancléře Olafa Scholze, aby zastavil dodávky zbraní na Ukrajinu, připomněl magazín Der Spiegel.

V roce 2008 udělil Vollmerové tehdejší český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména Česka. Učinil tak za její dlouhodobé úsilí o rozvoj česko-německých vztahů a o překonání historických traumat mezi Čechy a Němci. Zasazovala se také o nalezení konsensu během příprav česko-německé deklarace z roku 1997.

Na přínos Vollmerové pro vztahy mezi Prahou a Berlínem poukázalo české velvyslanectví v Německu. „Skvělá přítelkyně česko-německých vztahů a v 90. letech velká inspirace pro smíření mezi Čechy a sudetskými Němci. Měla empatii, odstup a humor. Děkujeme za všechno!“ napsala ambasáda na Twitteru.

Vedle ceny Gratias Agit obdržela v Česku Vollmerová také v roce 1997 pamětní medaili Univerzity Karlovy a v roce 2003 od tehdejšího prezidenta Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka.