Zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan zabilo desítky lidí

Nejméně pětašedesát lidí zahynulo v zemětřesení, které v pondělí postihlo čínskou provincii S'-čchuan. Na 250 lidí utrpělo zranění, z toho několik desítek vážná. Záchranné práce pokračují. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

Podle agentury Reuters šlo o nejsilnější zemětřesení, jaké postihlo provincii S'-čchuan od roku 2017. V pondělí úřady hlásily šestačtyřicet mrtvých, v úterý bilance stoupla na pětašedesát obětí. Epicentrum se nacházelo poblíž města Ja-an, které v pondělí hlásilo sedmnáct obětí. Dalších 29 mrtvých registrovalo v předchozím dni sousední město Kan-c' a okolí.

Otřesy měly podle čínských měření sílu 6,8 stupně a pocítili je i obyvatelé provinčního střediska Čcheng-tu, vzdáleného od centra otřesů asi dvě stě kilometrů, v němž byla kvůli covidu-19 vyhlášena uzávěra pro většinu z jeho jednadvaceti milionů obyvatel.

Jedna z obyvatelek Ťiang Tan-li řekla, že strávila pět minut pod stolem ve svém bytě v 31. patře a mnoho jejích sousedů utíkalo dolů po schodišti. „V červnu bylo také silné zemětřesení, ale tehdy jsem se moc nebála. Tentokrát hodně, protože bydlím vysoko a z těch otřesů se mi udělalo zle,“ řekla Ťiang.

Otřesy poškodily telekomunikační vedení i silnice a odřízly mimo jiné na dvě stě lidí v horách v přírodním parku oblíbeném turisty. Zničeno bylo 243 domů a dalších více než třináct tisíc budov bylo poškozeno, včetně čtyř hotelů. Přerušeny byly dodávky elektřiny a poškozena byla řada silnic. V příštích třech dnech jsou navíc v oblasti očekávané silné deště. 

V červnu při zemětřesení v téže provincii zahynul jeden člověk a šest lidí bylo zraněno. Otřesy tehdy měly sílu 6,1 stupně.

Západní Čína čelí zemětřesením relativně často. V květnu 2008 si zemětřesení o síle 7,9 stupně v S'-čchuanu vyžádalo skoro devadesát tisíc obětí.