Zemětřesení v afghánské provincii Herát má téměř dva a půl tisíce obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.

Afghánskou provincii Herát zasáhlo v sobotu několikanásobné zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo jedno z nich sílu až 6,3 stupně. Otřesy byly cítit i v sousedním Íránu. Místní obyvatelé podle agentur hovořili o desítkách otřesů.

Mluvčí ministerstva pro katastrofy agentuře Reuters zaslal zprávu, že počet mrtvých stoupl na 2445 osob, ale počet raněných byl přezkoumán a je jich „více než 2000“. Dříve hovořil o 9240 raněných.

V Herátu po zemětřesení vypadlo telefonní spojení, což ztěžuje získání podrobných informací z postižených oblastí, upozornila AP. Videa na sociálních sítích ukazují stovky lidí v ulicích před jejich domy a úřady ve městě Herát.

Region se skoro dvěma miliony lidí

Vládnoucí hnutí Taliban vyzvalo místní organizace, aby co nejdříve dorazily do oblastí postižených zemětřesením a pomohly odvézt zraněné do nemocnice, poskytly přístřeší lidem bez domova a doručily potraviny těm, kteří přežili. Bezpečnostní složky by měly využít všechny své zdroje k záchraně lidí uvězněných pod troskami.

Herát je považován za kulturní metropoli Afghánistánu. V provincii podle údajů Světové banky žije 1,9 milionu obyvatel.

V oblasti se stýkají arabská, indická a euroasijská zemská deska a dochází zde k silným zemětřesením opakovaně. V červnu 2022 zasáhlo zemětřesení hornatou oblast na východě země a zahynulo při něm nejméně tisíc lidí a zhruba patnáct set bylo zraněno. Stalo se tak nejsmrtelnějším zemětřesením v zemi za posledních dvacet let.