Země V4 a Jižní Korea prohloubí spolupráci. Babiš jednal s Mun Če-inem i samostatně

Lídři států Visegrádské skupiny a Jižní Koreje po jednání v Budapešti vyzdvihovali spolupráci mezi V4 a asijskou zemí a avizovali další rozvoj tohoto partnerství. Mezi hlavní témata setkání patří boj proti změnám klimatu, zmírňování dopadů pandemie nebo vzájemná spolupráce v oblasti vědy a obchodu. Česko zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO), který měl s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem i samostatnou schůzku.

Mun Če-in na summitu hovořil o společném závazku ještě více propojit silné stránky pěti zemí. Visegrádská skupina a Jižní Korea mají podle něj mnoho společného, protože překonaly „bolest studené války“ a rychle dosáhly ekonomického rozvoje a demokratizace.

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko označil Mun Če-in za rodící se centrum průmyslové výroby v Evropě. Se středoevropskými premiéry se prý dohodl na rozšiřování vědecké a technologické spolupráce, dále na prohlubování partnerství kolem dopravy a infrastruktury a na snaze posilovat kontakty na mezilidské úrovni. Také uvedl, že visegrádský region je největší destinací korejských investic v Evropské unii.

„V4 má různé výrobní kapacity a je naším největším investičním cílem v rámci Evropské unie, je tady hodně korejských firem,“ prohlásil jihokorejský prezident.

Společné prohlášení přijaté na summitu zmiňuje zájem vystupňovat politický dialog nebo dohodu na „upevnění“ spolupráce týkající se digitalizace společnosti. Pokud jde o výzkum a vývoj, finance nebo vysoké školství, panovala podle komuniké mezi politiky shoda, že „pokračující spolupráce“ v těchto bodech je důležitá pro budování „inovativních a kreativních ekonomik“.

Orbán chce, aby se Soul zapojil do budování vysokorychlostní železnice mezi metropolemi V4

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána V4 mimo jiné požádala korejskou stranu, aby se zajímala o středoevropské snahy budovat vysokorychlostní železnice, se kterými má asijská země bohaté zkušenosti. Dráha by měla spojit hlavní města čtyřky. O V4 a Jižní Koreji Orbán hovořil jako o pěti příkladech úspěchu a uvedl, že doufá v rozšíření spolupráce do nových oblastí vědy a techniky, za hranice čistě ekonomických iniciativ.

Účastníci summitu probírali i globální témata včetně bezpečnostních otázek, klimatické politiky či obnovy po pandemii covidu-19. Mun Če-in v této souvislosti zdůraznil potřebu spravedlivé distribuce vakcín ve světě či koordinovanou realizaci jihokorejského plánu ekologické transformace se „zelenou dohodou“ Evropské unie.

Zpravodaj ČT Obrovský: Jižní Korea je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Česka mimo Evropu (zdroj: ČT24)

Babiš: Korea je velmi důležitý partner

Summit Visegrádské skupiny za účasti jihokorejského prezidenta se koná teprve podruhé. Poprvé se taková schůzka uskutečnila v roce 2015 v Praze. Českého premiéra Andreje Babiše čeká kromě společného jednání pěti lídrů také bilaterální schůzka s Mun Če-inem.

Koreu předseda vlády označil za velice důležitého partnera. „Česká republika připravuje soutěž na obnovu jádra v naší jaderné elektrárně v Dukovanech a předpokládáme, že Korejská republika se zúčastní, protože má skvělé technologie,“ řekl Babiš. Uvedl také, že Jižní Korea je po Německu a USA  třetím největším zahraničním investorem v Česku.

„Jihokorejský kapitál stojí za řadou velkých investic v Česku, které umožnily vznik tisíců pracovních míst. Mezi ty nejznámější patří například nošovická automobilka Hyundai nebo žatecká továrna Nexen. Když byla před šesti lety v Praze na oficiální návštěvě tehdejší jihokorejská prezidentka, tak řekla, že Česká republika je odrazovým můstkem pro pronikání jihokorejských firem dál do Evropy,“ dodal zpravodaj ČT Petr Obrovský. 

Babiš má v Budapešti na programu také jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. Před odletem z Prahy uvedl, že se šéfem maďarské diplomacie probírá ekonomická témata a že na schůzku jde mimo jiné s cílem dozvědět se, „jak to vlastně má Maďarsko s plynem“.