Záplavy v Řecku mají už deset obětí, stovky lidí čekají na pomoc

Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav vzrostl na deset a stovky lidí stále čekají na pomoc. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Deště na Balkán přinesla bouře Daniel.

Řecký ministr pro civilní ochranu Vasilis Kikilias oznámil, že počet mrtvých v souvislosti se záplavami vzrostl na deset a nejméně čtyři lidé jsou pohřešováni.

Záchranáři od úterý pomohli odejít do bezpečí osmnácti stům lidí, zhruba tři stovky osob musely vyzvednout vrtulníky. Podle agentur stovky obyvatel vesnic, které od okolí odřízly sesuvy půdy či zřícení mostů, stále čekají na příjezd pomoci.

„Naší hlavní prioritou v příštích dnech bude záchrana našich občanů z oblastí, kde jim může hrozit nebezpečí, ať už ze vzduchu či za použití člunů,“ uvedl premiér Kyriakos Mitsotakis, který v pátek navštívil postižené oblasti včetně městěa Karditsa, kde bylo zřízeno koordinační centrum pro lidi zasažené povodněmi.

Řecká meteorologická služba Meteo zveřejnila mapu zobrazující rozsah záplav. Podle ní je situace dramatická zejména ve městě Karditsa, které připomíná velké jezero. Ve východní Thesálii plocha jezera Kárla dosáhla téměř plochy, kterou měla před cíleným vysušováním v šedesátých letech dvacátého století, uvedli meteorologové.

Hladina řeky má devět metrů místo čtyř

V noci na pátek byl vyhlášen poplach ve městě Larisa kvůli obavám ze stavu vody v řece Pinios. Hladina, která mívá obvykle po deštích výšku okolo čtyř metrů, vystoupala na metrů devět a hrozí vylití z koryta.

Evakuovány byly vesnice a některé čtvrti města Larisa v blízkém okolí řeky, jejíž hladina se podle guvernéra Thesálie Costase Agorastose stabilizovala. Část budov a domů v okolí řeky však voda zatopila. V Thesálii, jejímž je Larisa správním centrem, bude celý příští týden zrušeno vyučování na školách, ohlásily úřady.  

Škody je zatím obtížné odhadnout. Přístavní město Volos utrpělo obrovské škody na infrastruktuře a potýká se s horami bahna, které voda vyplavila do ulic. Celý region Thesálie je považován za obilnici Řecka a na většině zdejších polí teď stojí metr vody, uvedla agentura DPA. 

Záplavy postihly také Bulharsko a Turecko. Ve všech třech zemích zemřelo dohromady od úterý v souvislosti s přívalovými dešti 22 lidí, píše agentura AP.