Záchranáři z potopené jachty vyzvedli tělo podnikatele, pohřešuje se jeho dcera

Italským záchranářům se podařilo vyzvednout z vraku potopené jachty Bayesian tělo britského podnikatele Mikea Lynche. Agenturám AFP a AP to potvrdila italská pobřežní stráž. Nadále se pohřešuje jedna žena, podle agentury ANSA se jedná o dceru britského magnáta Hannah Lyncheovou. Dopoledne italská média informovala o vyzvednutí všech těl, což se posléze nepotvrdilo.

Vyzvednutí těla britského podnikatele potvrdil palermský prefekt Massimo Mariani. Nadále se pohřešuje osmnáctiletá Hannah Lyncheová, napsala italská agentura ANSA.

Prohledávání vraku jachty je kvůli hloubce a uspořádání vnitřních prostorů lodi velmi náročné. Ve vraku se zřejmě stále nachází tělo pohřešované ženy. „Potřebovali bychom křišťálovou kouli, abychom dokázali říct, kdy se podaří objevit další tělo,“ uvedl podle AP mluvčí záchranářů Luca Carini.

Jachta se potopila v silné bouři s 22 osobami na palubě. Patnácti lidem se podařilo se zachránit a ještě v den nehody se našlo mrtvé tělo šéfkuchaře Recalda Thomase, který na jachtě vařil. Dalšími oběťmi jsou manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchův právník Chris Morvillo s manželkou Nedou, jejichž těla potápěči vyzvedli ve středu.

Devětapadesátiletý Lynch patřil mezi nejznámější britské IT podnikatele. Podle agentury Reuters pozval na plavbu lodí své přátele, aby s ním oslavili skutečnost, že ho americký soud zprostil viny v případu obvinění z podvodu.

Superjachta Bayesian dlouhá 56 metrů, která plula pod britskou vlajkou, podle zjištění BBC patřila Lynchově manželce Angele Bacarosové, kterou se podařilo zachránit. Lynchova rodina chtěla jachtu prodat, na trh ji dala letos v březnu, ale po osvobozujícím rozsudku si to rozmyslela a v červenci stáhnula plavidlo z prodeje. Jejich záměrem bylo strávit léto na jachtě a na podzim její prodej znovu zvážit, doplnila ANSA.

Jak to, že došlo k potopení „nepotopitelné jachty“?

Bayesian postavil italský výrobce špičkových jachet Perini a disponovala prvotřídním vybavením i bezpečnostními prvky. Proto jsou námořní experti zmatení, jak se mohla loď tak rychle potopit, protože i tak nepříznivému počasí, jaké v oblasti panovalo, měla být schopná odolat.

Prokuratura v nedalekém městě Termini Imerese zahájila vyšetřování a úřady začaly vyslýchat cestující a svědky. Kapitán James Cutfield ani posádka se k neštěstí oficiálně nevyjádřili.

Giovanni Costantino, generální ředitel společnosti Italian Sea Group, do níž patří i Perini, uvedl, že jachta Bayesian je „jednou z nejbezpečnějších lodí na světě“ a v podstatě nepotopitelná. V rozhovorech pro italská média dodal, že podle jeho názoru byla katastrofa způsobena řetězcem lidských chyb a že bouře se dala očekávat.

Uběhlo jen šestnáct minut

„Loď se potopila, protože nabrala vodu. A další vyjádření už budou muset poskytnout vyšetřovatelé,“ řekl Costantino ve středu pozdě večer ve zpravodajském pořadu italské televize TG1.

S odvoláním na údaje z automatického sledovacího systému jachty a na základě dostupných záběrů Costantino doplnil, že od chvíle, kdy jachtu začal bičovat vítr a plavidlo začalo nabírat vodu, uplynulo šestnáct minut, než se loď potopila.