Záchranáři našli tělo poslední pohřešované po potopení luxusní jachty

U pobřeží italského ostrova Sicílie nalezli záchranáři tělo poslední pohřešované osoby, podle agentury ANSA se jedná o tělo osmnáctileté dcery britského podnikatele Mikea Lynche. Italská pobřežní stráž tak oficiálně ukončila pátrací akci zahájenou v pondělí, kdy se jachta potopila. Zahynulo celkem sedm z dvaadvaceti lidí na palubě.

Ve čtvrtek záchranáři vyzvedli z vraku jachty, potopené v hloubce asi padesát metrů, tělo Mikea Lynche. V pátek vylovili tělo poslední pohřešované osoby, mělo by jít o dceru podnikatele Hannah.

Mezi další oběti patří manažer americké banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer s manželkou Judy a Lynchův právník Chris Morvillo s manželkou Nedou, jejichž těla potápěči dostali na břeh ve středu.

Jachta, dlouhá padesát šest metrů plující pod britskou vlajkou, se potopila v silné bouři u města Porticello nedaleko Palerma v pondělí brzy ráno.

Sicilská prokuratura již zahájila vyšetřování příčin potopení jachty, zatím nikoho neobvinila. Loď měla špičkové vybavení i bezpečnostní zajištění. Ani experti nechápou, jak je možné, že se loď mohla tak rychle potopit. Podle italských médií se jachta potopila během šestnácti minut a příčinou byla zřejmě série lidských chyb.

Podle italského tisku se nyní začíná jednat o vyzvednutí vraku jachty. To by podle italských zákonů měl zajistit majitel plavidla, kterým je společnost Revtom Limited. Jediným vlastníkem společnosti registrované na ostrově Man je podle stanice BBC Lynchova manželka Angela Bacaresová. Práce na vyzvednutí vraku podle odhadů tisku potrvají týdny až měsíce. Analýza vyzvednutého vraku by pak mohla přinést poznatky užitečné pro vyšetřování.