Vyhošťování diplomatů nejsou závody, reakce Západu ještě přijde, věří poslanci

Události, komentáře o vypovídání ruských diplomatů z ČR (zdroj: ČT24)

Hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu požadují, aby země Evropské unie v reakci na kauzu Vrbětice přistoupily ke koordinovanému vyhošťování ruských diplomatů. Solidaritu s Českem už projevily východní země, ty západní dosud vyčkávají. Ochotě vypovídat ruské diplomaty a politickým reakcím na útok ve Vrběticích se věnovaly Události, komentáře.

Na české kroky solidárně reagovalo vypovězením několika diplomatů Slovensko a pobaltské státy. Ve středu Moskva podle očekávání oznámila, že recipročně vypoví jejich diplomaty. Žádná ze západních zemí se však k vyhoštění ruských emisarů dosud neodhodlala.

„Západní země projevily velkou solidaritu s Českou republikou, a to jak na půdě EU, tak i NATO. Pokud jde o vypovídání velvyslanců, nemyslím, že to jsou nějaké závody. Jsem rád, že první bylo Slovensko, naše bratrská země. Pro nás je ale důležitý jakýkoliv projev solidarity,“ poznamenal předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD).

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) je přesvědčen, že k reakci Západu ještě dojde. Připomněl kauzu otravy dvojtého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury, na kterou také řada zemí reagovala se zpožděním a ruské diplomaty nakonec vypověděla.

Naopak poslanec SPD a místopředseda zahraničního výboru Jiří Kobza je ohledně budoucího hromadného vypovídání ruských diplomatů z unijních zemí, jak to žádá návrh nezávazné rezoluce Evropského parlamentu, skeptický: „Nezapoměňme, že v okamžiku, kdy ministr zahraničí Kulhánek vypovídal ruské diplomaty, saský premiér nakupoval 30 milionů dávek Sputniku v Moskvě. Zejména v případě Německa jsou hospodářské škody, které by mohly přijít, velice silné. A Němci nejsou ochotni je platit za někoho jiného.“

Česko v reakci na důvodné podezření tajné služby, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stála ruská vojenská rozvědka GRU, vyhostilo 18 ruských diplomatů, považovaných za členy tajných služeb. Protože Moskva odpověděla vypovězením 20 Čechů, rozhodla se česká vláda vyrovnat počty lidí na ambasádách obou stran a nařídit odchod dalších několika desítek Rusů.

Naše reakce byla adekvátní, shodli se Žáček a Veselý. Kobza důvod pro vyhošťování Rusů nevidí

Podle Žáčka je důležité, aby česká diplomacie nepodlehla tlaku, který na ni může být, zejména po nedělním projevu prezidenta Miloše Zemana. Ten uvedl, že existuje víc vyšetřovacích verzí a není dosud plně prokázáno, že ve vrbětickém skladu ruští zpravodajci skutečně byli.

„Pokud jde o projev prezidenta, záměrně tam zamíchal dvě roviny – zpravodajskou a trestně právní. S případem samozřejmě obě souvisí, ale v diplomacii se rozhoduje podle informací ze zpravodajství. A ty byly natolik silné, že s výjimkou komunistů a SPD všechny strany seznaly, že musíme postupovat takovým způsobem,“ uvedl Veselý na námitku poslance Kobzy, že Česko mělo až do plného vyšetření věci na Ruskou federaci působit výhradně prostřednictvím diplomatických kanálů. Důkazy pro vypovězení 18 ruských diplomatů totiž Kobza zatím nevidí.

„Trestní stíhání bylo zahájeno, ale pravděpodobnost, že bude dokončeno – u dvou zpravodajců Ruské federace – je prakticky nulová,“ připouští Veselý.

Informace, které dostal bezpečnostní výbor, pocházejí od BIS, vojenské rozvědky, Policie ČR a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Veselý je tudíž považuje za spolehlivé a reakci Česka za opodstatněnou. „Kdybychom jeli podle modelu SPD, tak nám někdo obsadí půl republiky a my budeme čekat na soud, jak se zachovat,“ dodal sociální demokrat.

„Když zjistíme, že tady byly agenty cizí moci spáchány miliardové škody, že přitom dokonce dva naši občané zahynuli, nemůžeme používat diplomatické kanály,“ souhlasil s vyjádřením kolegy Veselého Pavel Žáček. „Musíme jako suverénní stát přikročit k aktu a zároveň žádat spojence o solidaritu,“ dodal.