Výbuch plynu na chatě na Slovensku zranil devět lidí z Česka, mezi nimi i sedm dětí

Devět lidí včetně sedmi dětí utrpělo zranění při výbuchu plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom v Trenčínském kraji. Informovala o tom slovenská média. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal server pluska.sk. Také české ministerstvo zahraničí má zatím informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti, uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.

Na české velvyslanectví v Bratislavě se podle ministerstva zahraničí dosud nikdo přímo neobrátil.

„Zranění jsou už převezeni do nemocnic, náš zastupitelský úřad v tuto chvíli kontaktuje jednotlivá zdravotnická zařízení, aby se ujistil, že hospitalizovaní čeští občané nepotřebují asistenci,“ sdělil mluvčí ministerstva. Podle předběžných informací se pravděpodobně jednalo o výbuch kotle, dodal Drake.

Podle policie explodoval sporák

Hasičům výbuch plynu nahlásili po 08:30. Podle policie explodoval sporák, který byl napojený na plynovou bombu. „Objekt je dvojpodlažní a s rozměry šest krát deset metrů. Polovina chaty by měla být zřícená. Na místě se nacházelo třináct osob, tři dospělí a deset dětí,“ řekl agentuře TASR mluvčí hasičů v Trenčínském kraji Marián Petrík.

Záchranná zdravotní služba na místo vyslala pozemní i letecké záchranáře, kteří podle ní ošetřili dva dospělé a sedm dětí. „Dospělí utrpěli lehčí až středně těžká zranění,“ sdělila mluvčí záchranářů Alena Krčová, která podle svých slov nemohla poskytnout detaily o zdravotním stavu dětí s ohledem na jejich věk. „Po ošetření byli všichni převezeni do nemocnic v Banské Bystrici, Bratislavě, Bojnicích, Topoľčanech a Trenčíně.“

Podle Zuzany Turočekové ze slovenské Vrtulníkové záchranné zdravotní služby (VZZS) je nejvážněji zraněná jedenáctiletá dívka české národnosti, která utrpěla poranění obličeje.

„Po ošetření a přeložení na palubu vrtulníku byla dívka ve stabilizovaném stavu při vědomí převezena do Dětské fakultní nemocnice v Banské Bystrici,“ uvedla na Facebooku letecká záchranná služba Air – Transport Europe. Dodala, že posádka druhého vrtulníku ošetřila 45letou ženu české národnosti s poraněním ruky a povrchovými zraněními. Ženu vrtulník převezl ve stabilizovaném stavu do nemocnice v Banské Bystrici.