Vichřice v Itálii si vyžádala nejméně tři mrtvé. Silný vítr pustošil také Chorvatsko

Nejméně tři mrtvé si v sobotu vyžádala prudká vichřice v Itálii. Vítr o rychlosti 50 kilometrů za hodinu vyvracel stromy, kácel zdi a rozbouřil moře. Kvůli špatnému počasí byla zrušena trajektová spojení na Liparské ostrovy. Mimořádně silný orkán v noci na sobotu řádil také v chorvatské Dalmácii, škody způsobil zejména ve Splitu.

Itálii v sobotu zasáhl silný vítr. Ten způsobil, že u města Frosinone v centrální části země po pádu stromu přišli o život dva starší muži. Na římském předměstí spadl strom na auto a usmrtil jeho řidiče, informovala státní televize RaiNews24. U Neapole padající strom zranil ženu s dcerou.

Rozbouřené moře u jižního cípu Itálie uvěznilo tureckou nákladní loď a trajektová spojení na ostrovy Capri, Ischia a na Liparské souostroví musela být zrušena. S odvoláním na italská média to uvedla agentura AP.

Vichr kácel sloupy a vyvracel stromy také v Chorvatsku

Špatné povětrnostní podmínky se nevyhnuly ani Chorvatsku. Záchranáři a hasiči v chorvatské Dalmácii přijali během noci stovky zoufalých žádostí o pomoc od lidí, kterým živel způsobil akutní problémy. Prudké poryvy větru kácely sloupy, lámaly větve i vyvracely celé stromy. Na řadě silnic musel být kvůli překážkám na vozovce přerušen provoz, včetně úseku dálnice A1 mezi uzly Posedarje a Sveti rok.

V centrální Dalmácii silný vítr přispěl k rozšíření několika menších lesních požárů a při hašení plamenů byl lehce zraněn hasič. Několik ulic ve Splitu bylo kvůli létajícím kusům skla a dlaždicím uzavřeno. 

Podle webu Dalmacija danas byl v sobotu kolem čtvrté hodiny ranní ve Splitu zaznamenán poryv o síle 176 kilometrů za hodinu. Další zpravodajský portál 24 časa napsal, že na Makarské naměřili sílu větru 191 kilometrů za hodinu. V Trogiru zase vichr o síle až 170 kilometrů za hodinu dokázal převrátit kamion, napsal na svém webu Večernji list. Celkovou škodu, kterou vítr napáchal, zatím úřady nevyčíslily.

Špatné počasí zasáhlo rovněž Bulharsko, kde husté sněžení v sobotu zapříčinilo zrušení superobřího slalomu Světového poháru lyžařů.