Veřejná poprava afghánské dívky vyhnala ženy do ulic

Kábul - Stovky afghánských žen protestovaly v ulicích Kábulu. V doprovodu hrstky mužů se dožadovaly svých práv. Protesty vyprovokovalo video, na kterém je zobrazena veřejná exekuce afgánské dívky. Podle mezinárodního průzkumu byl v loňském roce pro ženy Afghánistán vůbec nejhorší zemí.

Více než stovka žen se v Afgánské metropoli sešla, aby bránila svá práva. Ženy pobouřilo video, které se na veřejnost dostalo minulý týden.

Je na něm skupinka mužů jásajících nad exekucí dvaadvacetileté dívky. Ta měla mít nepovolený poměr s jiným mužem. „Byla ještě tak mladá. Bylo to v podstatě ještě dítě. Jak je možné, že tady popravují děti? Duchovní rozhodli, že v tomto případě mělo být uplatněno právo šaríja. Měla dostat sto ran bičem, a ne být zastřelena,“ prohlásila sestra afghánské dívky.

Vliv Talibanu roste

Afgánský prezident Hamíd Karzáí z exekuce obvinil Taliban. Podle Reuters ale islamistická organizace obvinění odmítá s tím, že kdyby šaríju vykonávali oni, rozhodně by se drželi islámských pravidel, nikoliv popravy. „V zemi jsou určitě místa, kde Taliban vykonává rozhodnutí o tom, kdo a jakým způsobem by měl být potrestán. V těchto oblastech se od roku 2001 rozhodně nic nezměnilo. Mnohem víc znepokojivý je fakt, že Taliban takto operuje i v oblastech, které má současná vláda údajně pod kontrolou. Vláda tak nevypadá, že by s tím hodlala cokoliv dělat,“ pronesla Heather Barrová z organizace Human Rights Watch.

Afgánské bezpečnostní jednotky okamžitě zahájily po pachateli intenzivní pátrání. Velitel jednotek NATO John Allen dokonce nabídl afgánským úřadům pomoc s vyhledáním muže, který exekuci dívky vykonal.

Afghánské ženy protestovaly kvůli popravě dívky (zdroj: ČT24)