Ve zříceném tunelu přežívají více než týden. Indie ukázala první video se zavalenými dělníky

První záběry zavalených dělníků v Indii (zdroj: Reuters)

Indie zveřejnila první záběry dělníků, kteří jsou již více než týden uvězněni ve zříceném tunelu na severu země. Záchranné práce na vyproštění jednačtyřiceti dělníků komplikují velké balvany a další překážky. Záchranáři se zatím nedokázali ke skupině v tunelu provrtat. Dělníci alespoň dostávají kyslík, vodu, jídlo a léky.

Záchranáři v pondělí spustili k dělníkům širší trubku, kterou kromě vařeného jídla mohli poslat i malou kameru. Díky ní byla pořízena videonahrávka, na níž je vidět dělníky, jak stojí v helmách a pracovních vestách v půlkruhu v tunelu. Jeden ze záchranářů je pak vyzve, aby se postupně postavili před kameru, usmáli se a zamávali.

Záchranné týmy se během úterý chystají obnovit hloubení otvoru v suti, kterým by mohli protáhnout dostatečně široké potrubí, jímž by se dělníci dostali bezpečně ven. V pátek byla tato práce pozastavena kvůli závadě vrtného zařízení a obavám z nového propadu terénu poté, co se z tunelu začaly ozývat zvuky praskání.

Úřady současně zvažují či připravují pět dalších alternativ. Záchranáři budují například přístupovou silnici na vrchol kopce, pod nímž tunel vede, aby se pokusili k dělníkům provrtat shora.

Záchranný tým operuje v zavaleném tunelu (zdroj: ČT24)

Pravidelné procházky a spánek

Na místo neštěstí byl vyslán také psychiatr Abhišek Šarma, který dělníkům poradil, aby se pravidelně procházeli po asi dvoukilometrovém prostoru, v němž jsou zablokováni, aby se věnovali lehkým jógovým cvičením a také spolu mluvili a krátili si tím čas. „Velmi důležitý je pro ně také spánek. Žádné problémy se spánkem zatím nehlásili, spí dobře,“ řekl agentuře Reuters psychiatr Šarma.

Rozestavěný silniční tunel o délce 4,5 kilometru ve státě Uttarákhand se propadl v neděli 12. listopadu při sesuvu půdy. Tunel má tvořit součást významné silnice propojující různá hinduistická poutní místa. Muži, kteří uvázli v tunelu, jsou převážně dělníci z chudých států na severu a východě Indie pracující za nízkou mzdu, píše Reuters.

Události: Záchranné práce na pomoc zavaleným dělníkům (zdroj: ČT24)