Ve Vatikánu rezignoval kardinál Becciu. Zapletl se do skandálu s luxusními nemovitostmi, tvrdí AP

Ve Vatikánu ve čtvrtek rezignoval na svou funkci vlivný italský kardinál Angelo Becciu, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Podle agentury AP je jeho odchod spojen se skandálem kolem kontroverzního nákupu luxusních nemovitostí v Londýně za peníze církevního státu. Vatikán rezignaci nekomentoval.

Dvaasedmdesátiletý Becciu neskončil pouze v čele jedné z kongregací, ale vzdal se i svých kardinálských pravomocí. Znamená to, že se například nebude moci zúčastnit dalšího konkláve, které volí nového papeže.

Naposledy se něco takového stalo před dvěma lety, kdy kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů rezignoval americký kardinál Theodore McCarrick. Podle AP odchod italského kardinála souvisí s finančním skandálem kolem nákupu nemovitosti v Londýně.

Státní sekretariát v roce 2012 koupil ve čtvrti Chelsea část budovy za 200 milionů dolarů (4,7 miliardy korun). Kvůli vyšetřování podezřelé transakce bylo loni propuštěno několik zaměstnanců vatikánského aparátu a ve funkci skončil i šéf správní rady vatikánského úřadu pro kontrolu finančních toků (AIF) Tommaso di Ruzza. Rezignoval i Domenico Giani, dlouholetý velitel vatikánské stráže a hlavní bodyguard papeže Františka.