Abbás otevřel ve Vatikánu palestinskou ambasádu, s papežem probíral Blízký východ

Pokud nový americký prezident Donald Trump rozhodne o přesunu velvyslanectví USA do Jeruzaléma, uškodí to mírovému procesu. Po setkání s papežem Františkem to řekl šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který ve Vatikánu otevřel palestinské velvyslanectví.

Otevření nové ambasády ve Vatikánu je podle Abbáse „znamením, že papež má rád Palestince a podporuje mír“. Vatikán ve svém prohlášení vyzval ke znovuzahájení přímých jednání, která „by přinesla ukončení násilí způsobujícího nepřijatelné utrpení civilní populaci a nalezení spravedlivého a trvalého řešení.“

Abbás pak varoval před Trumpovým plánem přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jeho mluvčí nedávno prohlásila, že přestěhování velvyslanectví je pro novou hlavu státu „velkou prioritou“. „Čekáme, jestli se tak stane. Je-li tomu tak, k míru to nepřispěje. Doufáme, že se to nestane,“ řekl novinářům Abbás.

Jak Izrael, tak Palestinci chtějí Jeruzalém za hlavní město svého státu. Žijí v něm židé, muslimové i křesťané. Naprostá většina zemí včetně Česka a USA má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma svá velvyslanectví v Tel Avivu.

Administrativa končícího amerického prezidenta Baracka Obamy upřednostňovala stejně jako Vatikán dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Papež už dříve označil Abbáse za „anděla míru“

Papež opakovaně podpořil snahy o opětovné zahájení mírového procesu. Vztahy mezi Svatým stolcem a palestinskou samosprávou se zlepšily v roce 2015 podpisem smlouvy, v níž Vatikán uznal palestinský stát, což popudilo Izrael. František navíc předloni během kanonizace dvou palestinských jeptišek označil Abbáse za „anděla míru“.

Abbásova návštěva papeže je součástí jeho snahy získat si mezinárodní podporu před nedělním blízkovýchodním summitem, který pořádá Francie. Konference se zúčastní ministři zahraničí více než sedmi desítek zemí s cílem obnovit mírový proces.

Izrael se ale akce nezúčastní. Podle premiéra Benjamina Netanjahua bude konference zmanipulovaná v neprospěch židovského státu.