Ve Francii skončily komunální volby. Premiér Philippe obhájil post starosty Le Havru

Události: Komunální volby ve Francii (zdroj: ČT24)

Ve zhruba pěti tisících francouzských obcí a měst vyrazili občané k volebním urnám. Neděle 28. června byla totiž stanovena jako termín pro konání druhého kola komunálních voleb, které bylo v březnu zrušeno kvůli šíření koronaviru.

Jedním ze sledovaných soubojů byla volba starosty severofrancouzského Le Havru. S 58 procenty tam post obhájil Edouard Philippe, který zastává i funkci premiéra. „V Le Havru jsme šťastní, toto vítězství oslavíme,“ prohlásil Philippe.

Agentura Reuters uvedla, že francouzská ústava Philippeovi umožňuje jmenovat zástupce, který radnici povede, zatímco on bude dál zastávat úřad ministerského předsedy. Jeho vítězství nicméně podle Reuters vyvolá otázky o možné vládní obměně.

Post starostky Paříže podle odhadů obhájila socialistická politička Anne Hidalgová, která získala přes padesát procent hlasů. Vítězství Hidalgové tak bude ranou pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je v polovině volebního období a který toužil svou vládní stranu Republika v pohybu (REM) zakotvit nejen v regionech, ale ovládnout s ní i metropoli.

Odhady agentury Ipsos ukazují, že v Lyonu uspěli Zelení, kteří spolu se svými spojenci získali 50,2 procenta hlasů. Získat by podle exit pollů měli také Bordeaux, v němž dosud vládli konzervativci.

Zhruba 35 tisíc starostů po celé zemi vytváří místní politiku v otázkách sahajících od územního plánování přes vzdělávání až po životní prostředí. Rozhodování voličů obvykle určují místní faktory, volby ale také dávají Francouzům příležitost podpořit či potrestat hlavu státu v polovině mandátu.

Macron před rokem doufal, že místní volby pomohou ukotvit jeho mladou centristickou stranu ve městech po celé Francii, včetně Paříže, před novým soubojem o Elysejský palác. 

Na rekordní účast to nevypadá

První kolo hlasování poznamenala v neděli 15. března rekordně nízká účast. Kvůli obavám z koronaviru přišlo volit jen 44,7 procenta voličů. Zvolit se podařilo nicméně vedení radnic více než 30 tisíc obcí, o zastupitelích dalších zhruba pěti tisíc obcí, počítaje mezi ně i Paříž, se rozhodovalo ve druhém kole. 

Přísná karanténní opatření, která začala v zemi platit těsně po prvním kole, se od května postupně uvolňují. Úřady ujišťovaly veřejnost, že konání voleb je bezpečné.