Varšavu rozhýbal „Pochod milionu srdcí“. Proti konzervativní vládě demonstrovaly statisíce Poláků

Stovky tisíc lidí se účastnily protivládní demonstrace v centru Varšavy. Podle radnice města dorazil protestovat zhruba milion lidí. Opoziční lídr Donald Tusk z liberální Občanské platformy (PO) svolal „Pochod milionu srdcí“ dva týdny před parlamentními volbami. Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) v neděli pořádala vlastní masovou předvolební akci v Katovicích nazvanou „Bezpečné Polsko“.

Opozice doufala, že půjde o největší pochod za poslední dekády, který povzbudí voliče k účasti ve volbách. Průzkumy naznačují výhru PiS, ale vzhledem k nespokojenosti některých občanů s rostoucími životními náklady a obavám z oslabení demokracie by mohla mít potíže s vytvořením většiny.

K nedělní demonstraci se připojila také strana Nová Levice. „Sním o Polsku, které bude sekulární,“ prohlásil lídr uskupení Wlodzimierz Czarzasty. Naopak pravostředové opoziční uskupení Třetí cesta, které zčásti bojuje o podobné voliče jako PO, dlouho váhalo. Nakonec se rozhodlo pro kompromis – lídři akci vynechali a účastnili se jí pouze jednotlivci.

Události: Pochodu organizovaného polskou opozicí se účastnily statisíce lidí (zdroj: ČT24)

„Největší demonstrace v historii Varšavy“

„Když vidím ty statisíce usměvavých tváří, cítím, že se blíží rozhodující okamžik v dějinách naší země,“ prohlásil expremiér a bývalý předseda Evropské rady při zahájení pochodu.

Agentura Reuters nejprve psala o tisících demonstrantů, varšavská radnice, kterou ovládá od roku 2018 opoziční PO, ale později odhadla účast zhruba na milion lidí. „Je to naprosto největší demonstrace v historii Varšavy,“ řekla AFP mluvčí radnice Monika Beuthová.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski v projevu na shromáždění řekl, že nedělní akce je pochodem za vítězství ve volbách 15. října a pochodem za zcela nové Polsko. „Plni odvahy a odhodlání jdeme vstříc budoucnosti, vstříc Polsku, které je tolerantní, rozmanité, evropské a usměvavé,“ řekl Trzaskowski.

Státní televize TVP, která se podle nezávislých pozorovatelů stala za vlády PiS hlásnou troubou vlády, s odkazem na policii účast na varšavské demonstraci odhadla přibližně na 100 tisíc lidí. Odhad zpravodajského serveru Onet.pl činí 600 tisíc až 800 tisíc lidí.

„Pás manifestujících lidí se v jednu chvíli táhl skoro celým pětikilometrovým úsekem a na šířku má padesát metrů. Tusk byl v čele průvodu. Charakter pochodu byl pokojný, organizace dopravy nebyla zmatečná, jak se obyvatelé obávali,“ popsal odpoledne dění přímo z polské metropole zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Zpravodaj ČT Papadopulos: Tusk na pochodu oznámil sjednocení polských liberálů (zdroj: ČT24)

Tusk podle zpravodaje popsal, že to v něm vyvolává dojmy jako před 35 lety, kdy demonstrovalo hnutí Solidarita proti komunistickému režimu. Opoziční liberální strany se podle Tuska chtějí sjednotit a po volbách sestavit vládu. „Paradoxně nabádal lidi, aby volili (umírněnou koalici) Třetí cestu, protože bez ní není schopen sestavit vládu,“ informoval Papadopulos.

„Přichází velká změna. Je to znamení znovuzrození Polska,“ vzkázal Tusk davům shromážděným v centru Varšavy. Prohlásil, že PiS by mohla usilovat o vystoupení Polska z Evropské unie, což tato nacionalistická strana popírá. Volby také označil za klíčové pro práva menšin a žen.

Na opoziční akci mnoho lidí mávalo polskými vlajkami a vlajkami EU. „Chci být svobodná, chci být v EU, chci mít právo rozhodovat, chci mít svobodné soudy,“ řekla Reuters zubařka Hanna Chaciewiczová z Otwocku u Varšavy.

Někteří nesli transparenty s nápisy „PiSexit“ nebo „Kočka může zůstat“, které odkazovaly na domácího mazlíčka vůdce PiS Jaroslawa Kaczyńského. „Chci, aby Polsko zůstalo v EU, a současná vláda PiS mi to nezaručuje,“ konstatovala obyvatelka Poznaně Lucyna. „Přeji si vyřešit problém s právním státem a aby se nám více dařilo ekonomicky,“ uvedl obyvatel Opolí Rafal. 

Protimigrační rétorika

Poláci jdou k volbám už 15. října. PiS, která se drží u moci od roku 2015, v kampani slibovala, že udrží migranty mimo Polsko, což je podle ní klíčové pro národní bezpečnost. Chce také pokračovat ve vyplácení peněz rodinám a starším lidem.

Její nedělní akce v Katovicích nazvané „Bezpečné Polsko“ se v zaplněné hale pro asi deset tisíc lidí účastnilo mnoho členů vlády. Vystoupil mimo jiné ministr obrany Mariusz Blaszczak, který ujistil, že Polsko je v bezpečí.

Přišel rovněž polský vicepremiér a de facto nejmocnější politický představitel Kaczyński. Podle stancie TVN řekl, že v nadcházejících volbách jde o to, aby se nevrátil „Tuskův systém“ rozkrádání státu. Lídra opozice rovněž obvinil, že v době své vlády ohrozil polskou bezpečnost omezením prostředků pro armádu a polskou politiku podřídil Německu a prostřednictvím Berlína také Rusku.

Akce vládní PiS v Katovicích
Zdroj: ČTK/PAP/Zbigniew Meissner

Polský premiér Mateusz Morawiecki na akci v Katovicích podle agentury PAP přislíbil, že pokud PiS zůstane u moci, bude průměrná mzda v zemi do čtyř let činit 10 tisíc zlotých (zhruba 53 tisíc korun) ze současných přibližně 7000 zlotých.

Dále obvinil Tuska, že chtěl do Polska umístit „desítky tisíc migrantů“ a učinit ze země „druhou Lampedusu“ – italský ostrov, který se stal symbolem přílivu migrantů do Evropy. Hlasování podle Morawieckého rozhodne o tom, zda se naplní Kaczyńského „polská vize“, nebo Tuskova „německá vize“.