Válka mění německou politickou krajinu. Scholzovi sociální demokraté ztrácejí na konzervativce

Německo dodalo na Ukrajinu další vojenskou techniku, mimo jiné i moderní protitankové rakety. Dále ale váznou dodávky německých těžkých zbraní, o které žádá Kyjev především. Kancléř Olaf Scholz také stále odmítá navštívit Ukrajinu. Jeho strana, sociální demokracie (SPD), se dostává pod větší a větší tlak veřejného mínění. S konzervativci tak SPD v posledních týdnech prohrála dvoje důležité místní volby a v souvislosti s ruskou invazí prochází strana vnitřní krizí. Na sociální demokracii se tak dotahují Zelení, naproti tomu populistická Alternativa pro Německo (AfD) oslabuje.

Protiletadlová zbraň Gepard nese jméno nejrychlejší šelmy světa. Její cesta na Ukrajinu se ale protahuje. „Je to přesně to, co Ukrajina potřebuje, aby zajistila svůj vzdušný prostor,“ uvedla k dodávkám německá spolková ministryně obrany Christine Lambrechtová už na konci dubna.

Dodnes přitom není k dispozici ani munice pro transportéry, které Bundeswehr začal vyřazovat před více než deseti lety, a protahuje se i dodání zbraní, které naopak patří k nejmodernějším. Na samohybných houfnicích 2000 už se sice cvičí ukrajinští vojáci, s jejich cestou na bojiště se ale počítá až v červenci. 

Stejným směrem nespěchá ani ten, kdo předání zbraní Ukrajině podepsal. Kancléř Olaf Schoz usedl v pondělí večer v televizním studiu za jeden stůl se zástupci občanů. Znovu přitom odmítl, že by se v nejbližší době vydal na Ukrajinu. „Nechci se zařadit mezi další, kteří tam přijeli a hned zase odjeli, jen aby se nechali vyfotit. Musí jí o konkrétní věci a ty se zase musí pečlivě připravit,“ uvedl Scholz.

Ve volbách v nejlidnatějším regionu Scholzova strana propadla

Opatrný postoj vůči válce na Ukrajině ale dostává kancléře a jeho sociální demokracii pod stále větší tlak. Její největší konkurenti, křesťanští demokraté (CDU), si naopak připsali důležité vítězství v Severním Porýní-Vestfálsku. Ve spolkové zemi, kde žije více než čtvrtina obyvatel Německa, v nedělních místních volbách SPD propadla a CDU drtivě zvítězila.

Sociálním demokratům nepomohlo ani přímé zapojení kancléře do předvolební kampaně. „Výsledky voleb nenaplnily naše očekávání. Chtěli jsme být nejsilnější stranou. To se nám nepodařilo,“ řekl volební lídr SPD v Severním Porýní-Vestfálsku Thomas Kutschaty. Právě tato spolková země přitom odráží náladu voličů nejlépe, nyní přeje hlavně konzervativcům z CDU.

CDU vyhrála volby také o týden dřív ve Šlesvicku-Holštýnsku. Tamější volební lídr a zemský premiér Daniel Günther se po pěti letech opět radoval z vítězství. Sociální demokraty poráží CDU i v celoněmeckých průzkumech, a to i díky jasné podpoře Ukrajiny.

Jeden z nejznámějších německých sociologů ale varuje, že  v budoucnu se nálady veřejnosti mohou změnit. „Čím více se debata točí kolem dodávek těžkých zbraní, tím menší je podpora veřejnosti,“ uvedl sociolog Peter Matuschek.

Také analytička Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Zuzana Lizcová upozornila, že asi jen polovina Němců podporuje dodávku těžkých zbraní na Ukrajinu. „Kolem dvou třetin Němců se obává toho, že by se mohl válečný konflikt rozšířit a že by do něj Německo mohlo být zataženo,“ uvedla v Horizontu ČT24.

Lizcová: Válka SPD vnitřně štěpí

Podstatná část veřejnosti tak Scholzův zdrženlivý postup oceňuje a volební porážky podle Lizcové spíš poukazují na kancléřovy chyby v komunikaci. „Své kroky velmi málo vysvětluje,“ přiblížila.

SPD v minulosti také inklinovala k mírnějímu postoji vůči Rusku. To se po začátku války sice změnilo, neznamená to však, že celá sociální demokracie podporuje bezvýhradně Ukrajinu, právě například dodávkami těžkých zbraní, poukázala analytička. „Strana je celkově rozpolcená, velmi opatrná v přístupu, jaký by mělo Německo ke konfliktu zaujmout,“ řekla.

Analytička Zuzana Lizcová o politické a ekonomické situaci v Německu (zdroj: ČT24)

Zelení posilují, AfD ztrácí

Největší podporu má vývoz zbraní u voličů Zelených, tedy politické strany, která paradoxně vyrostla z pacifistických kořenů. Ministryně zahraničí za Zelené Annalena Baerbocková zatím jako jediná z německé vlády přijela do Kyjeva. Přispěla tak k tomu, že se Zelení v průzkumech dotahují na Scholzovy sociální demokraty.

Lizcová poukázala na průzkum veřejného mínění ze Severního Porýní-Vestfálska, podle kterého je Zeleným nově připisována i kompetence v oblasti hospodářské politiky. „Jsou vnímáni jako schopní zemi modernizovat, posunout ji dále,“ řekla. 

Demonstrace na podporu Ukrajiny v Německu
Zdroj: ČTK/DPA/Mohssen Assanimoghaddam

Naproti tomu pravicoví populisté z Alternativy pro Německo (AfD) voliče ztrácejí. Jejich hlavní téma, migrace, zmizelo a netáhne. Navíc mají potíže s německou kontrarozvědkou. Bezpečnostní složky státu podezřívají tuto stranu, že má pravicově extremistické tendence. Podle soudu oprávněně. „Rozhodnutí soudu nás překvapilo. S jeho závěry nesouhlasíme,“ okomentoval verdikt předseda strany Tino Chrupalla.

Právě AfD také tradičně zastávala proruský postoj. Současnou ztrátu přízně voličů ale Lizcová připisuje i aktuálnímu vyčpění otázky proticovidových opatření, na kterou se tato populistická formace velmi soustředila. Zda bude odklon od strany dlouhodobý, tak potvrdí jen čas.