TÉMA

Gepard

Tři z dvaceti gepardů převezených z Afriky do Indie uhynuli, projekt vyvolává otázky

Plán Indie na návrat gepardů do volné přírody desítky let poté, co byli v zemi vyhubeni, vzbuzuje pochybnosti. Tři z dvaceti gepardů, kteří byli převezeni z Afriky, totiž v posledních týdnech uhynuli. Kritici projektu tvrdí, že nové prostředí je pro tyto šelmy nevhodné, píše deník The Guardian.
23. 5. 2023|

Druhé neutrální ne. Berlín stále nesmí posílat švýcarskou munici Ukrajině

Švýcarská vláda už podruhé zamítla žádost Německa, které chce Kyjevu poslat další munici. Tu nakoupila spolková republika před lety právě ve Švýcarsku a bez jeho souhlasu s ní nemůže dál nakládat. Švýcaři se odvolávají na svou neutralitu.
5. 11. 2022|

Ukrajina žádá Německo o moderní tanky Leopard, Berlín to zatím odmítá

Ukrajina chce po Německu moderní bojové tanky typu Leopard. Berlín to zatím odmítá s tím, že žádná ze zemí NATO tanky z aliančního arzenálu na Ukrajinu neposílá. Po úspěšné ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti ovšem v berlínských koaličních stranách sílí hlasy, že by spolková republika měla svou pozici přehodnotit.
17. 9. 2022|

Válka mění německou politickou krajinu. Scholzovi sociální demokraté ztrácejí na konzervativce

Německo dodalo na Ukrajinu další vojenskou techniku, mimo jiné i moderní protitankové rakety. Dále ale váznou dodávky německých těžkých zbraní, o které žádá Kyjev především. Kancléř Olaf Scholz také stále odmítá navštívit Ukrajinu. Jeho strana, sociální demokracie (SPD), se dostává pod větší a větší tlak veřejného mínění. S konzervativci tak SPD v posledních týdnech prohrála dvoje důležité místní volby a v souvislosti s ruskou invazí prochází strana vnitřní krizí. Na sociální demokracii se tak dotahují Zelení, naproti tomu populistická Alternativa pro Německo (AfD) oslabuje.
18. 5. 2022|

Německo dodá Ukrajině protiletadlové systémy Gepard

Německo dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany Gepard. Potvrdila to ministryně obrany Christine Lambrechtová na mezinárodní konferenci na americké základně Ramstein v Německu. Zároveň uvedla, že země bude v pomoci Ukrajině pokračovat, ale dodávky zbraní chce koordinovat se svými spojenci. Norsko na nákup zbraní pro Ukrajinu vyčlení v přepočtu miliardu korun.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 23:32|

Gepardí samice ve Dvoře Králové přivedla mláďata na svět přímo před zraky návštěvníků

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se na začátku června narodilo pět mláďat gepardů. Samice jménem Spirit je přivedla na svět ve výběhu chovného zařízení gepardů přímo před zraky hostů místního safarikempu. Zoo patří v chovu gepardů k nejúspěšnějším na světě. Skupina gepardů i s novými přírůstky teď čítá devět jedinců.
28. 6. 2021|