V Paříži výbuch poškodil několik domů, jeden se zřítil

V pařížském 5. obvodu zazněl silný výbuch, několik domů bylo vážně poškozeno, zhroutila se budova americké hudební školy. Na místě je cítit plyn, uvedla BFM TV. Podle stanice jsou čtyři lidé v ohrožení života a zraněných je nejméně 37. Pátrání po dvou pohřešovaných bude pokračovat i v noci. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání BFM TV. Město zřídilo středisko pro lidi, kteří se museli evakuovat. Příčina neštěstí zatím není jasná.

Původně francouzští představitelé informovali o 16 zraněných, s pozdějšími aktualizacemi ale bilance několikrát narostla. Většina postižených se v době výbuchu nacházela na ulici a zasáhly je trosky, mobilními telefony si z ruin volali o pomoc. Pařížský policejní prefekt Laurent Nuňez varoval, že počet zraněných může ještě stoupnout. Vedení metropole zřídilo krizovou jednotku pro koordinaci zásahu.

Na místě byla kromě ministra vnitra Darmanina také starostka Paříže Anne Hidalgová. Vedení metropole a obvodu na radnici zřídilo krizové centrum, kam se mohou s žádostí o pomoc obrátit lidé, kteří museli dočasně opustit své domovy. Byty v okolí výbuchu mají vytlučená okna, poškozená jsou i auta. S evakuací pomáhaly až dvě stovky policistů, uvedl Darmanin. Dorazila také francouzská prokuratura, která potvrdila, že výbuch nastal uvnitř budovy.

Macron poděkoval zasahujícím složkám

„Dnes večer slavíme hudbu, ale není nám do zpěvu. Myslíme na ty, které postihl výbuch v Paříži,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron na začátku koncertu ke svátku hudby v Elysejském paláci.

Prezidentka regionu Ile-de-France Valérie Pécressová nabídla „podporu obyvatelům náměstí Alfonse Laverana, kteří byli zasaženi silným výbuchem“. „Děkuji záchranným složkám, které byly mobilizovány, aby našly případné oběti v sutinách a zajistily okolí,“ napsala na Twitteru.

Prokuratura případ prozatím vyšetřuje jako neúmyslné ublížení na zdraví

Představitel pařížské policie uvedl, že v důsledku výbuchu se na ulici zřítila fasáda jedné budovy a že na místě zasahuje mnoho hasičů a příslušníků policie, píše Reuters. BFM TV napsala, že bylo zahájeno vyšetřování „neúmyslného zranění“. „Všechna vyšetřování budou dokončena, včetně technického šetření, výslechů a využití kamer,“ vysvětlila Laure Beccuauová.

„V této fázi není možné určit příčinu požáru,“ uvedla prokuratura. Zasahující složky na místě stanovily rozsáhlé ochranné pásmo, podle spekulací médií se obávaly dalších výbuchů. Část svědků hovořila o silném zápachu plynu a zmiňovali nedávné práce v této lokalitě. Podle Darmanina ale budova neměla žádné zásadní závady.

Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že je potřeba nechat v klidu zasahovat profesionály. O vývoji dění ji informuje pařížský policejní prefekt, sdělila stanici BFM TV.

Úřady důrazně žádaly obyvatele města, aby se zasažené čtvrti vyhnuli. Část obyvatel byla evakuována. Podle novinářů se odehrálo několik potyček mezi policisty a lidmi, kteří se snažili proniknout do uzavřeného prostoru. Dopravní podnik uzavřel z bezpečnostních důvodů nádraží příměstských vlaků RER Port-Royal. Výbuch se odehrál v těsné blízkosti vojenské nemocnice Val-de-Grâce.

Pravděpodobně vybuchl plyn

„S největší pravděpodobností došlo k výbuchu plynu,“ řekl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. O výbuchu plynu hovořil i místostarosta 5. obvodu Edouard Civel ve svém příspěvku na Twitteru. Svědci televizi BFM TV sdělili, že chvíli před výbuchem byl silně cítit plyn.

„To místo policisté uzavírají, je tam dost velký chaos, protože je to naprosté centrum města,“ popsal Šmíd. Ministr vnitra uvedl, že požár vznikl v ulici Rue Saint-Jacques. Ulice vede od katedrály Notre-Dame k univerzitě Sorbonna a údolí Val de Grace, jen několik bloků od oblíbené Lucemburské zahrady na levém břehu Paříže.

Zasažena je zejména škola, kterou navštěvují mnozí američtí studenti. V okolí se nedávno opravovaly rozvody plynu.

Úřady důrazně žádají obyvatele města, aby se zasažené čtvrti vyhnuli. Část obyvatel evakuovali. Na místo dorazila starostka Paříže Anne Hidalgová. Večer dostali obyvatelé ulice povolení vyzvednout si z domovů osobní věci.

Zpravodaj Jan Šmíd o výbuchu v centru Paříže (zdroj: ČT24)