Hasiči zasahují u požáru londýnského paláce Somerset House

V centru Londýna hasiči zasahují u požáru neoklasicistního paláce Somerset House. Na místě jich je přibližně 125 s dvaceti vozy. Příčina požáru je zatím neznámá, uvedl zpravodajský web veřejnoprávní stanice BBC. Podle policie nejsou hlášeni žádní zranění. Hasiči byli na místo přivoláni krátce před polednem místního času, tedy před 13:00 SELČ. Palác funguje jako centrum umění, je v něm mimo jiné galerie.

Podle hasičů požár zasáhl část střechy budovy. Ředitel organizace, která budovu spravuje, sdělil BBC, že oheň vypukl v západním křídle paláce, kde se nenacházejí žádná umělecká díla. „Jsou tam především kanceláře a provozní místnosti,“ uvedl spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka.

Pokud požár vznikl v podkroví, příčinou mohla být dle Kytky technická závada. „Určitě to nebylo vlivem horka, v posledních dnech tu je třiadvacet, čtyřiadvacet stupňů,“ doplnil.

V paláci sídlí mimo jiné umělecké centrum, v němž se měl v sobotu konat den breakdance. „Somerset House je v současné době uzavřen kvůli požáru, který vypukl v jedné malé části budovy. Všichni zaměstnanci i veřejnost jsou v bezpečí a areál je uzavřen,“ uvedl před třetí hodinou odpoledne oficiální profil komplexu na síti X.

„Palác zůstává pochopitelně uzavřen, všechny akce na celý víkend byly zrušeny,“ ujasnil Kytka.

Oblíbenec filmařů

Videa na sociálních sítích ukazují, jak ze střechy budovy do vzduchu, nad Temži a nedaleký most Waterloo Bridge stoupal šedý kouř. Podle BBC byla oblaka dýmu vidět zdaleka.

Londýnská záchranná služba požádala lidi, aby se kvůli silnému kouři vyhnuli oblasti, a místním podnikům řekla, aby nechaly zavřená okna a dveře.

Somerset House se nachází na nábřeží Temže na jižní straně ulice Strand v obvodu Westminster. Hlavní neoklasicistní část budovy pochází z let 1776 až 1796 a jejím autorem byl architekt William Chambers. Později byla přistavěna viktoriánská křídla. Jde také o populární filmařskou lokaci. Budova si zahrála například ve dvou bondovských filmech Zlaté oko z roku 1995 a Zítřek nikdy neumírá z roku 1997.