V listopadu se vzdám funkce, řekl lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell

Dlouholetý lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell ve středu oznámil, že se v listopadu vzdá funkce. Republikán z Kentucky, který před týdnem oslavil 82. narozeniny, řekl, že je čas pro lídry nové generace.

„Sloužit Kentucky v Senátu byla největší čest mého života, vést republikánské kolegy byla nejvyšší pocta,“ řekl předtím, než oznámil, že toto je jeho poslední funkční období.

„Čas nelze porazit. Už nejsem ten mladík sedající v zadních lavicích, který doufá, že si kolegové zapamatují jeho jméno. Nastal čas pro novou generaci vůdců,“ citovala McConnella agentura AP.

Do senátních lavic McConnell poprvé usedl v roce 1985 a postupně se vypracoval až do nejvyšších pozic. Své spolustraníky v Senátu vedl od roku 2007 a po sedmnácti letech je nejdéle sloužícím politikem v této funkci. Poslední tři roky mají republikáni v této komoře menšinu.

McConnellova pozice v posledních týdnech slábla úměrně rostoucímu vlivu bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa, uvedla televizní stanice CBS.

The Washington Post nedávno psal o rebelii stranických kolegů, dysfunkci a debaklu kvůli neschválenému balíku pomoci pro Ukrajinu a Izrael.