V Kosovu bylo při explozi baru zraněno přes 40 lidí. Za výbuch může patrně plynová lahev

V úterý utrpělo při mohutné explozi ve městě Uroševac (Ferizaj) na jihu Kosova zranění na 40 lidí, včetně dvou dětí. Za výbuch může patrně plynová lahev. Sedm osob záchranáři s vážnými poraněními převezli do nemocnice v Prištině, informovala kosovská média.

Informace o události se rozcházejí. Zatímco původně zprávy uváděly 31 zraněných, postupně jejich uváděný počet přerostl čtyři desítky. Podle srbské televize B92 Qazim Reka, starosta Uroševace, který se 43 tisíci obyvateli patří k největším kosovským městům, řekl novinářům, že výbuch nastal kolem 15:00 v restauraci Village a způsobil značné materiální škody.

Server Kallxo později napsal, že Reka je velitel regionální policie. K výbuchu došlo u nákupního centra a zasaženo bylo údajně několik obchodů a také poblíž zaparkovaná auta. Většinu zraněných, jejichž počet podle portálu stoupl na 44, tvoří zákazníci a jsou mezi nimi i zaměstnanci.

Příčina exploze zatím nebyla jednoznačně zjištěna a vyšetřuje se. Podle místních médií policie zatím vychází z předpokladu, že explodovala plynová lahev. Představitel uroševacké policie Emin Beqiri krátce po události označil stav sedmi hospitalizovaných za kritický.

Později záchranáři potvrdili, že do urgentního nemocničního centra v kosovské metropoli Prištině bylo přepraveno dvanáct vážně zraněných.