V Katalánsku vyvinuli aplikaci, která hodnotí používání jazyka v restauracích či obchodech

Události: V aplikaci lidé hodnotí používání katalánštiny (zdroj: ČT24)

Boj o Katalánsko, jehož někteří představitelé usilují o odtržení provincie od Španělska, se vede i na jazykové úrovni. Lidé si například mohou do mobilů stáhnout aplikaci, ve které pak hodnotí podniky v celém regionu podle toho, jaká je jejich úroveň katalánštiny.

Aplikaci vyvinula nestátní nezisková organizace Platforma pro katalánský jazyk. Předseda organizace, která funguje od roku 1993 a má šestnáct tisíc členů, se snaží prosadit, aby katalánština v ulicích byla všudypřítomná. 

„Pořád existují místa, třeba restaurace, kam přijdete a nedostanete menu v katalánštině. Jdete do obchodu nebo podniku a nejsou schopni se vám věnovat v katalánštině,“ uvedl předseda Platformy pro katalánský jazyk Òscar Escuder de la Torre. 

V rámci aplikace, kterou už si stáhly desítky tisíc uživatelů, mohou lidé jednotlivé obchody, restaurace, ale i muzea nebo kina hodnotit na pětibodové škále a svou zkušenost s konkrétním podnikem i okomentovat. Tvůrci aplikace říkají, že díky ní lidé budou moci zjistit, kdo má zodpovědný přístup ke katalánštině.

Franco se pokusil o vymýcení katalánštiny

V dobách diktátora Franciska Franca byla katalánština zakázaná. Franco zrušil zákony o autonomii udělené ve 30. letech Baskům a Kataláncům a zakázal používání nejen jejich jazyka, ale i vlajek či svátků. Stejně skončila Galicie, ze které přitom sám pocházel.

Jeho cílem bylo vytvoření kulturně homogenního národního státu. V jeho éře za mřížemi nebo v koncentračních táborech končili nejen komunisté, socialisté či anarchisté, ale i regionální nacionalisté. Regionální jazyky přežily jen díky tomu, že je lidé tajně používali doma.