V Itálii začal rozsáhlý proces související s římskou mafií

Rozsáhlá mafiánská síť v administrativě italské metropole (zdroj: ČT24)

V Itálii odstartoval rozsáhlý soudní proces se 46 obviněnými z údajné korupce a vlivu mafie v městských úřadech Říma. Síť mafie nazývané Mafia Capitale vyšetřovatelé začali rozmotávat před třemi lety, kdy zadrželi i hlavu zločinecké skupiny, bývalého krajně pravicového teroristu Massima Carminatiho, zvaného Jednooký. Ten v 70. letech vedl římské neofašisty. Zhruba třetina obžalovaných sleduje z bezpečnostních důvodů proces prostřednictvím videokonference, informovala agentura DPA.

Policie Carminatiho a jeho spolupracovníky odposlouchávala několik měsíců. Nahrávky z benzinové pumpy v centru dokazují, že upláceli úředníky a pravicové i levicové politiky.

„Podstatou je, že se poměrně úzké skupině lidí podařilo vytvořit paralelní podvratný aparát, který uměl řídit tok peněz z veřejných zakázek, což jsou samozřejmě v případě takového velkého města, jakým je Řím, miliony a miliony eur,“ vysvětluje novinář Andreas Pieralli.

„Jisté politické kruhy používaly těchto krajně pravicových, ale i levicových teroristických skupin na dělání špinavé práce. Tyto skupiny měly politické krytí a zároveň měly volné ruce pro konání na kriminální půdě,“ dodává Pieralli.

V první fázi procesu proběhne 170 přelíčení, první verdikty by mohly padnout v červenci nebo v srpnu 2016.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Do kauzy jsou zapleteni lidé z italské politické scény, kteří mafiánským skupinám za protislužbu „přihrávali“ lukrativní státní zakázky.

Carminatiho firmy údajně získávaly městské zakázky takřka ve všech sférách. Veřejnou dopravu, opravu domů, svoz odpadu a další služby zajišťovala společnost ovládaná mafiány.

Události: Ostře sledovaný proces s římskou mafií (zdroj: ČT24)
Carminatiho právní zástupce Bruno Naso v obležení novinářů před začátkem procesu
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Na uprchlících se dá prý vydělat více než na drogách

Rozsáhlá mafiánská síť tak ve státní správě hlavního města korumpovala, podváděla, prala špinavé peníze a uplácela. Ve spolupráci s místními politiky „vysála“ i miliony eur určené na stavbu center pro uprchlíky z Afriky a sídlišť pro Romy. „Carminati se nechal slyšet, že na uprchlících se dá vydělat více než na drogách,“ připomíná Pieralli.

Někteří obvinění politici už se k činu přiznali. Mezi obviněnými je i Carminatiho pravá ruka, již dříve odsouzený vrah Salvatore Buzzi. Dvojice ale veškerá obvinění z členství v mafii odmítá. „Od začátku je to výmysl prokurátorů. Jsem stále přesvědčenější, že v Římě není po mafii ani stopa,“ podotkl Alessandro Diddi, obhájce jednoho z obžalovaných.

Z bezpečnostních důvodů proběhnou další stání ve vězeňském bunkru. Rozsudek padne nejdřív v létě.