V Helsinkách demonstrují ochránci lidských práv i ekologové

U příležitosti summitu amerického a ruského prezidenta protestují v Helsinkách aktivisté. V ulicích finského hlavního města demonstrují bojovníci za lidská práva i ochránci životního prostředí. Americký prezident Donald Trump se ještě před schůzkou se svým protějškem Vladimirem Putinem sešel s finským prezidentem Saulim Niinistöm.

V ulicích Helsinek protestovali aktivisté například proti porušování práv sexuálních menšin. „Trumpe a Putine: Zastavte zločiny proti lidskosti v Čečensku“, promítla americká organizace Human Rights Campaign v noci na pondělí na stěnu paláce v centru Helsinek.

„Celý svět se dívá. Mlčení je smrtelné,“ objevilo se rovněž na sídle hlavy finského státu, kde se setkání Trumpa s Putinem uskuteční. Organizace Human Rights Campaign vyzvala, aby se vyšetřilo pronásledování zástupců sexuálních menšin v Čečensku.

Hnutí Greenpeace na kostele v centru Helsinek vyvěsilo transparent s nápisem: „Rozehřejme naše srdce, nikoliv naši planetu“. Reagovalo tak na nedávné oznámení prezidenta Trumpa, že USA odstoupí od Pařížské dohody o klimatu.

Již ráno se sešli před prezidentským palácem například příznivci volného obchodu. Na transparentu použili variaci na Trumpovo volební heslo Make America Great Again (Učiňme Ameriku opět velkou) a prezidenta vyzvali, aby Amerika opět obchodovala (Make America Trade Again).

V centru Helsinek se sešli také demonstranti, kteří vyzvali Trumpa, aby ve sporu s Ruskem podpořil Ukrajinu. 

Finská policie očekává demonstrace proti summitu amerického a ruského prezidenta po celý den. Ve finské metropoli se ale scházejí i příznivci amerického prezidenta.

Trump mluvil s finským prezidentem o NATO

Americký prezident Donald Trump se ještě před summitem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem setkal v Helsinkách s finským prezidentem. Sauli Niinistö ho přivítal na snídani v prezidentském paláci. Trump se na jednání znovu vrátil k situaci kolem Severoatlantické aliance, jejíž členy v předchozích dnech ostře kritizoval.

Trump, který je v Helsinkách od neděle, Niinistöovi poděkoval za hostitelství summitu. Zopakoval také platnost amerických závazků vůči NATO a prohlásil, že Severoatlantická aliance nikdy nebyla tak silná jako nyní.

Finský prezident Niinistö (vlevo) při snídani s americkým prezidentem Trumpem
Zdroj: Martti Kainulainen/Reuters/Lehtikuva

„NATO nikdy nebylo tak jednotné… NATO pravděpodobně nikdy nebylo tak silné jako dnes,“ prohlásil šéf Bílého domu. Současně ale také zopakoval svůj názor, že členové Aliance nepřispívají na obranu dostatečně.

Trump minulý týden na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu kritizoval státy, které vydávají méně než dvě procenta HDP na zbrojení. Dodal, že USA si půjdou v obraně vlastní cestou, pokud přinejmenším silné evropské ekonomiky, tedy Německo, Francie, Itálie a Španělsko, nezačnou do ledna na obranu vydávat dvě procenta svého hrubého domácího produktu. 

Kvůli požadavku amerického prezidenta se musela Aliance poprvé po deseti letech sejít na mimořádném zasedání.  Všichni její členové následně zopakovali, že dvouprocentní závazek splní do roku 2024, jak se v roce 2014 dohodli. Vrcholnou schůzku nakonec Trump označil za úspěch a upevnění vazeb i obranyschopnosti NATO.

Samo Finsko není členským státem NATO, má ale se Severoatlantickou aliancí podepsané memorandum o porozumění.

Finský prezident Niinistö přivítal Trumpa s manželkou Melanií ve své rezidenci Mäntyniemi. Politici se poté odebrali k rozhovoru mezi čtyřma očima, první dámy Melania Trumpová a finská básnířka Jenni Haukiová snídaly spolu.

Úvodní vyjádření Trumpa a Putina před důvěrným jednáním (zdroj: ČT24)