Americký prezident Trump přistál v Helsinkách. Ve městě panují přísná bezpečnostní opatření

Finská metropole se chystá na pondělní summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského protějšku Vladimira Putina. Šéf Bílého domu na letišti Vantaa přistál v neděli krátce před devátou hodinou večer místního času. V Helsinkách panují už od soboty přísná bezpečnostní opatření. Finsko zavedlo kontrolu na hranicích a důkladnou revizí procházejí všechny lodě, které připlouvají do helsinského přístavu.

Setkání v Helsinkách je prvním oficiálním summitem Putina a Trumpa. Oba prezidenti se již v minulosti potkali, a to loni v červenci na okraj summitu skupiny G20 v Hamburku a loni v listopadu během jednání zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu.

Události: Helsinky hostí Trumpa s Putinem. V ulicích se demonstrovalo (zdroj: ČT24)

Přísná bezpečnostní opatření, jaká summit provázejí, pamětníci nepamatují. Na populární trh v helsinském přístavu nedaleko hlavního náměstí chodí osobně nakupovat sám finský prezident ze svého sídla. Ovšem už teď je větší část tržiště uzavřená a v pondělí stánkaři musí vyklidit zbytek.

Turistům město radí, aby se v pondělí centru vyhnuli. Výkonný ředitel pro kulturu města Helsinky uvedl, že metropole připravila pro turisty seznam náhradních míst, kam by mohli vyrazit.

Demonstrace v neděli i v pondělí

Demonstrace podle finské policie mají pokračovat i v pondělí. Největší z nich se konala v neděli odpoledne, kdy se sešlo na 2500 demonstrantů.  Protestní pochod se vydal od městského parku Kaisaniemi na Senátní náměstí, kde jednotliví řečníci promlouvali před davy lidí. 

Organizátoři avizovali, že akce bude klidná nestranická a budou se jí moci zúčastnit i rodiny s dětmi. V davu tak byli vidět lidé s kočárky a malé děti. Cílem byla snaha zdůraznit důležitost lidských práv či ochrany životního prostředí.

Události: Přípravy na summit v Helsinkách jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Demonstrací se účastnili zástupci až stovky občanských sdružení a mezi řečníky se objevily podle finské televize YLE osobnosti jako spisovatelka Sofi Oksanenová, podnikatel Peter Vesterbacka nebo politička Heidi Hautalaová.

Kromě demonstrací proti Trumpovi a Putinovi se v neděli v Helsinkách konala i akce s názvem „Vítej Trumpe“, kterou pořádala nacionalistická strana Praví Finové. 

Trump nemá velká očekávání, ale věří v dobrý výsledek

Americký prezident Donald Trump nemá od pondělního summitu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Helsinkách přehnaná očekávání, právě naopak. Americký prezident nicméně nečeká, že by jeho historické setkání s šéfem Kremlu skončilo špatně.

„Mám malá očekávání,“ řekl Trump. Zároveň ale ujistil, že nic špatného se nestane. „Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého,“ dodal v rozhovoru pro CBS News. 

Podle amerikanisty z University of New York in Prague Jakuba Lepše si Trump od setkání slibuje, že bude hodně vidět. „Ať dopadne schůzka jakkoliv, bude ji Trump prezentovat jako úspěch,“ očekává Lepš s tím, že šéf Bílého domu bude zdůrazňovat, že je důležité, že k summitu vůbec došlo.

Moskva: Trump je pro Kreml partnerem, nikoli soupeřem

„Setkat se je dobré. Já v setkávání věřím. Věřím, že schůzka s předsedou Kimem byla dobrá. Myslím, že velmi dobrou věcí bylo i setkání s čínským prezidentem,“ řekl Trump o nadcházejícím summitu s odkazem na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. 

Kreml považuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za partnera, nikoli za soupeře. Na tiskové konferenci to v pátek řekl poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov. Reagoval tak na čtvrteční výrok šéfa Bílého domu, podle něhož je Vladimir Putin pro amerického prezidenta konkurentem.

„Trump se zmiňoval, že vnímá Putina jako konkurenta. Já bych řekl, že my vnímáme Trumpa jako partnera při vyjednávání, které, jak doufám, bude pokračovat,“ uvedl v pátek Ušakov.

Jednou z velkých zátěží bilaterálních vztahů je americké obvinění, že se Moskva vměšovala do předloňských amerických prezidentských voleb, což ale Kreml popírá. Vzájemnou spolupráci komplikuje i ruská podpora separatistů na Ukrajině, anexe autonomního ukrajinského poloostrova Krym či odlišné postoje k řešení válečného konfliktu v Sýrii.